Na mamograf ne pre pedesete


Grupa američkih eksperata u oblasti zdravstva preporučila je radikalne promene u prevenciji raka dojke, predlažući ženama da se ne podvrgavaju metodi rendgenski pregled grudi, mamografija, i to ne pre 50. godine starosti.

Radna grupa Sjedinjenih Američkih Država za prevenciju (U.S. Preventive Services Task Force - USPSTF) je u novim preporukama za prevenciju raka dojke navela da odluka žene da uradi mamografiju pre 50. godine treba da bude na njenu sopstvenu odgovornost, preneli su elektronski mediji.

USPSTF čini 16 uglednih američkih eksperata, od kojih nijedan nije onkolog. Reč je o uticajnoj grupi osnovanoj 1984. godine, čiji je zadatak da analizira i daje preporuke lekarima, osiguravajućim kompanijama i vladi u oblasti prevencije različitih vrsta bolesti.

Nove preporuke američke radne grupe u velikoj meri ze razlikuju od prethodnih preporuka, sačinjenih 2002. godine. Tadašnji članovi USPSTF preporučivali su rutinski pregled za žene starije od 40 godina na svakih godinu ili dve.

Američki eksperti su objasnili da su nove preporuke zasnovane na novim podacima i analizama koje imaju za cilj smanjivanje potencijalnog štetnog dejstva od nepotrebnog i učestalog testiranja.

Ženama koje imaju između 50 i 74 godine preporučuje se da mamografiju rade na svake dve godine, umesto na godinu dana, kako je do sada bilo.

Rutinski skrining test nije preporučljiv za žene u četrdesetim, ali ni za one koje imaju više od 74 godine, navedeno je u preporukama.

Eksperti su istakli da pre nego što odluči da se podvrgne mamografiji, žena bi trebalo da najpre porazgovara sa svojim lekarom o dobrim i lošim stranama takvog vida testiranja.

Preporuke ne važe samo za one žene koje su u četrdesetim godinama, a imale su u porodici nekog ko je imao ili ima rak dojke, navela je USPSTF.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde