Revolucionarni metod rekonstrukcije dojke

Nova metoda rekonstrukcije dojke pruža nadu ženama, kojima je zbog raka urađena mastektomija, da će povratiti pređašnji izgled grudi.

Australijski naučnici razvili su implant koji se puni ćelijama masnog tkiva, uzetim od samih pacijentkinja.

Grupa australijskih naučnika je objavila da je razvila revolucionarnu tehniku koja će omogućiti ženama kojima je urađena mastektomija da im se dojka ponovo „popuni".

Šef Instituta za mikrohirurgiju „Bernard O'Brajen" u Melburnu, dr Filip Marcela kaže da je eksperiment uspeo na „više modela životinja", što su naučnici ocenili kao dovoljnu bazu da se, u narednih šest meseci, počne i testiranje na ženama.

Australijski naučnici su, kako objašnjavaju agencije, razvili implant koji može da omogući rekonstrukciju dojke, zahvaljujući ćelijama masnog tkiva uzetim od samih pacijentkinja.

Radi se o specijalnoj „komori", nalik korpici na ženskom grudnjaku, koja je napunjena „kašičicom" masnog tkiva pacijentkinje, a ugrađuje se ispod kože na njenim grudima.

Nakon ugrađivanja implanta, masno tkivo se, hranjeno krvlju, razvija na potpuno normalan način za pacijentkinju, istakao je dr Marzela, rukovodilac projekta za koji je australijska vlada izdvojila tri miliona australijskih dolara (1,86 miliona evra).

Implant se potom hirurški vadi, a ostaje ponovo „izrasla" dojka.

Čitav proces trebalo bi da traje između šest i osam meseci.

Australijski stručnjaci sada rade na biorazgradivoj „komori", koja će se „rastvarati" u telu pacijentkinje, što će isključivati operaciju vađenja i očekuju da će ona biti spremna u naredne dve godine.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde