Besplatno savetovalište za žene u perimenopauzi i menopauzi

U sredu, 12. oktobra, imali smo priliku da prisustvujemo jednom u nizu predavanja na temu menopauze koje se održalo u prostorijama Poliklinike Medikom u Beogradu. Predavanje je održala dr Ljiljana Nedeljković, specijalista ginekologije i akušerstva, a slušateljke su imale mogućnost da na kraju predavanja postave pitanja i podele s doktorkom nedoumice koje ih muče, te da se posavetuju o budućim koracima. 

Menopauza savetovalište

Šta je menopauza, perimenopauza, klimakterijum, kako se ona prepoznaje, kakve se promene dešavaju u ženskom telu tokom tog prelaznog perioda, kako one utiču na organske sisteme, kakva je hormonska pozadina ovih promena, s kojim tegobama se žene susreću tokom ovog perioda, u kojim situacijama je upotreba hormonske supstitucione terapije kod žena tokom perimenopauze poželjna, bile su neke od tema koje su pokrivene tokom ovog interaktivnog predavanja. 

Za sam početak predavanja, dr Nedeljković nam je bliže objasnila osnovnu terminologiju kada je menopauza u pitanju: "Menopauza predstavlja prestanak folikularne aktivnosti jajnika, kada jajnici prirodno počinju da posustaju. Taj period je očekivan i počinje oko 45. i ide i do 55. godine. Prestanak menstruiranja predstavlja centralni događaj, ali sve što prethodi u tri do pet godina pre i posle toga mi nazivamo perimenopauza. Ceo taj životni period se označava kao klimakterijum i kada će on početi zavisi od mnogih faktora.”