Zbog virusa zapadnog Nila u bolnici 27 ljudi

U Srbiji je zvanično potvrđeno da je broj osoba obolelih od virusa zapadnog Nila stigao do cifre 27. Pacijenti su smešteni u Kliniku za infektivne i tropske bolesti i iz Beograda su, a većina ima zapaljenje mozga, kaže prof. dr Dragan Delić.

On kaže da je klinički tok bolesti nepredvidiv, te je u startu teško govoriti o prognozi.

Značajan broj bolesnika preleži ovu infekciju bez simptoma, oko 80 odsto inficiranih, a oko 20 odsto bolesnika imaju kliničke znake bolesti, povišenu temperaturu, povraćanje, osip, uvećane limfne žlezde - rekao je Delić.

Prema njegovim rečima, bitna karakteristika te infekcije je sezonski karakter javljanja bolesti, tako da lekari tokom jula, avgusta, septembra i početkom oktobra očekuju zarazu.

Značajan broj bolesnika je već otpušten kućama i oni će dolaziti na kontrole - rekao je Delić.

On je dodao da se najteže forme bolesti - infekcija centralnog nervnog sistema, moždanica, kičmene moždine retko sreću i da od 250 inficiranih jedan bolesnik ima neuroinvazivnu formu.

U uzorcima komaraca sa teritorije grada Požarevca juče je ustanovljeno prisustvo virusa zapadnog Nila, pa će na preporuku stručnjaka Zavoda za javno zdravlje danas početi tretman protiv komaraca jer oni prenose ovaj virus.

Izvor: Blic

Povezane vesti:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde