Virus Zapadnog Nila odneo četiri osobe u Srbiji


U Srbiji su od groznice Zapadnog Nila umrle četiri osobe, a ukupno je zabeleženo 63 slučaja oboljevanja, rečeno je danas agenciji Beta u Institutu za javno zdravlje “Milan Jovanović - Batut”, u Beogradu.

Dva smrtna slučaja su zabeležena u opštini Čukarica u Beogradu, jedan u Rumi i jedan u Temerinu, a niko od preminulih nije putovao van Srbije.

"Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno pripadale su kategoriji stanovništva sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti" rečeno je u Batutu.

Većina obolelih, 48 osoba, je sa teritorije Beograda. Ove godine je u Evropi registrovano 27 slučajeva oboljevanja u Ruskoj federaciji, 17 u Grčkoj, po jedan u Makedoniji i Italiji, kao i 18 u Izraelu.

Virus Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje - uglavnom leti, kada ima najviše komaraca.

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su u prvoj nedelji avgusta u Srbiji postavile klopke za komarce na 145 mesta. Analizom tela uhvaćenih komaraca je utvrđeno prisustvo virusa Zapdanog Nila u 42 uzorka u širem području Beograda, a pozitivnih rezultata je bilo i u Požarevcu, Velikom Gradištu, Smederevu, Slankamenu, Rumi, Šapcu, Valjevu, Temerinu i Pančevu.

Izvor: Blic

Povezane vesti:Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde