Počinje zaprašivanje u Beogradu i još 26 gradova

Na teritoriji Beograda i još 26 gradova u Srbiji u toku je novo uzorkovanje komaraca, u okviru projekta Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji ima za cilj suzbijanje virusa groznice Zapadnog Nila.

"Uništavanje komaraca je najefikasniji način da se spreče bolesti izazvane virusom groznice Zapadnog Nila" - rekla je Tanjugu direktorka zavoda Dragana Despot i dodala da se "u Srbiji od marta redovno prati potencijalno prisustvo ovog virusa u populaciji komaraca".

Ona je navela da je poslednje vanredno uzorkovanje u Beogradu urađeno pre nepune dve sedmice.
 
U međuvremenu je 2. i 3. avgusta organizovana akcija suzbijanja komaraca iz aviona, pre svega u priobalju Save i Dunava, šumskim kompleksima i obodnim delovima grada, a uništavanje sa zemlje se planira čim vremenski uslovi to dozvole.

Na temperaturama iznad 38 stepeni Celzijusa, komarci se povlače u sredinu koja nam je nedostupna, pa će akcija njihovog suzbijanja sa zemlje početi čim se steknu uslovi - objasnila je direktorka Despot.

Stručne ekipe zavoda su u julu, metodom slučajnog odabira, na širem području Beograda postavile klopke za uzorkovanje komaraca na 150 lokacija. Prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila potvrđeno je u 43 uzorka.

Analiza u ostalih 26 gradova pokazala je da zaraženih komaraca ima i u Požarevcu, Velikom Gradištu i Slankamenu.
 
Ubod zaraženog komarca je osnovni način prenošenja virusa Zapadnog Nila, ali su rezervoar infekcije mnoge vrste divljih i domaćih ptica - rekla je Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", Bojana Grgić.

Izvor: Blic

Povezane vesti:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde