Rak pluća "ubija" muškarce


Rak pluća je najčešći rak kod muškaraca, dok je u samom vrhu i kod žena. Posebno zabrinjava porast ovog oboljenja poslednjih godina kod pripadnika ženskog pola. Od 10 nastalih tumora njih 9 se dovodi u vezu sa pušenjem.

Dnevno popušeni broj cigareta, dužina puščkog staža kao i rana dob u kojoj se započinje pušiti značajno povećavaju rizik od raka pluća. Uloga pasivnog pušenja danas se smatra značajnim rizikom za nastanak raka pluća kod nepušača. Drugi faktori rizika kao što su aerozagađenje, zračenje i materije kao što su azbest i arsen takođe mogu imati značaja u nastanku ovog oboljenja. Određena istraživanja ukazuju da bi vitamini A, C, E, kao i selen, cink, likopen i flavonoidi mogli imati ulogu u sprečavanju nastanka raka pluća.

Simptomi

U početnoj fazi bolesti simptomi poput kašlja i boli u grudima, kao i prisustvo krvi u ispljuvku  mogu da ukažu na ovo oboljenje. Takođe treba obratiti pažnju i na gubitak težine i oslabljen apetit. U kasnijoj fazi bolesti javljaju se i brojni drugi simptomi kao što su temperatura ili izraženija slabost, te anemija. Svakako da svi navedeni simptomi bilo u početnoj ili kasnijoj fazi bolesti ne znače i navedenu bolest, te da pravi uzrok tegoba može ustanoviti samo lekar.

Dijagnostika

Pregled pacijenta započinje se razgovorom, a nakon toga lekar pregleda pluća slušalicama (auskultacija) i drugim utvrđenim postupcima. Pored pluća lekar traži promene i na drugim delovima tela. Ukoliko je potrebno vrši se snimanje rentgenskim zracima.U nastavku dijagnostike obično je neophodno uraditi CT (kompjuterizovana tomografija ili popularno skener), te uzeti uzorke sumnjivog tkiva i to najčešće bronhoskopijom. Ona se  izvodi posebno konstruisanim aparatom kojim stručno osoblje uzima uzorak tkiva (biopsija), koji patolog pregleda pod mikroskopom i daje konačan patohistološki nalaz.

Rano otkrivanje

Kod osoba koji su pušači ili su pak izloženi profesionalnom riziku preporučuje se rentgentsko snimanje ili eventualno citološki pregled sputuma (u ispljuvku se traže ćelije tumora) u dogovoru sa izabranim lekarem. Masovno rano otkrivanje u širokoj populaciji sredstvima koja su nam sada na raspolaganju ne daje odgovarajuće rezultate.

Lečenje

Prognoza lečenja zavisi od stadijuma bolesti, opšteg stanja obolelog kao i karakteristika samog tumora. Pojavom ranih simptoma treba se što pre javiti lekaru čime se povećavaju šanse za izlečenje. Treba ipak reći da se rak pluća najčešće otkriva u poodmakloj fazi bolesti i da je najvažije sprečiti pojavu tumora. Najznačajnija mera kojom možemo u velikoj meri smanjiti rizik od nastanka ovog tumora jest izbegavanje pušenja. Mnoge države razvijenog zapada postigle su značajne rezultate u smanjivanju broja pušača (USA-za 40 godina prepolovljen broj) što se očituje smanjivanjem broja oboljenja vezanih za pušenje.


AKO STE PUŠAČ PRESTANITE DA PUŠITE!

IZBEGAVAJTE BORAVAK U ZADIMLJENIM PROSTORIJAMA!

PRI POJAVI NAVEDENIH SIMPTOMA JAVITE SE LEKARU BEZ ODLAGANJA!!!


Podeli tekst:

Prof. dr Tihomir Dugandžija, onkološki epidemiolog, jedan je od najaktivnijih članova Instituta za onkologiju Vojvodine. Zaposlen u Novom Sadu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Kiklop 25.10.2013

  Pušenje smanjuje kapacitet pluća, gubljenje kondicije, kašalj, okidač je za asmatične probleme, ali se i dalje cigarete proizvode, prodaju, stimulišu poljoprivrednici dobijanjem subvencija za proizvodnju duvana. . . O čemu se ovde govori? Ko koga laze? Na stotine je drugih zagadjivača vode, vazduha, hrane, pesticidi, herbicidi, fungicidi kojim se tretiraju biljke za proizvodnji hrane, a da ne govorim o aero zagadjenjima, ali je najbitnije naglasiti da se rak pluća dovodi u vezu sa pušenjem. E, pa malo sutra! Dobiti rak od cigareta je prica u kojoj duvan dezurni krivac, ali on po svaku cenu mora i dalje da se proizvodi i prodaje, ali je kirvac za rak pluća. . . Šijo mi ga djura.


 2. Sasa Đukanović 12.06.2012

  Imam nelagodnost u sredini pluća. Pušim već 20 godina oko 3 pakli dnevno, ali vežbam svaki dan i mogu kao što svake godine i radim da pretrčim maraton. Odnose imam svaki dan, ali se sve više umaram. Brine me ova nelagodnost, a nije bol.

  Moj pradeda je pušio 4 pakle dnevno ceo zivot, a umro je sa 97 godina od prestanka rada oba bubrega. Niko u porodici nije imao nikakav rak, a nema ni naslednih bolesti. Na zadnjem pregledu na VMA ništa nisu ustanovili, a pulmolog je konstatovao da sam zdrav kao dren. Ili je on idiot, ili meni prijaju cigarete? Ne mogu da prestanem sa cigaretama, šta je savet?


 3. nenad 27.12.2011

  Meni su sumnjali da imam rak pluca ali srecom hvala bogu nije. . . Otkrili su da je tuberkuloza ali rezultat za tuberkulozu je negativan tako da ni ja a ni lekari neznaju sta je u pitanj. . . Ja imam samo 14 godina i bio sam pusac neke 2 godine. . . Sada kada sam procitao simptome za rak ja sam imao sve osim iskasljavanja krvi. Moj savet je svima da batale cigare i da zive zdrav i normalan zivot


 4. DRAGAN POPOVIC 19.10.2011

  Dobro ali ja nemam bol ugrudima a kasljem za opkladu pusac sam i ne mogu da prestanem da koristim cigarete sad sam se zabrinuo oko tog kaslja mozd je samo prehlada


 5. stefan 02.08.2011

  Rak pluca izazivaju cigare.


 6. milos 02.08.2011

  Moj pokojni deda je umro od raka pluca. On je bio pusac. Moj savet je da ljudi sto pre ostave cigare. Jer sam video u kakvim je mukama posle 6 meseci moj deda umro.


 7. Slavko Radosavljevic 11.11.2009

  Doprinos dobrom zdravlju vitamin b17 jezgre sljiva, kajsija... Pomazu u borbi protiv kancera zelim da vas upoznam da se jezgra iz kostica sljiva, kajsija i drugih mogu efektno iskoristiti kao prirodni medikament u borbi protiv kancera. Pogotovu, kada najnoviji podaci navode, da se svake godine u svetu, otkriju novih, oko 3.000.000 bolesnika sa ovom opakom bolescu. Zato usmerimo sve snage i znanja u borbi protiv ovog zla. U jezgrima kostice kajsije, sljive i drugih nalazi se vitamin b17. Odnosno, najveca koncentracija b17 vitamina je u gorkim bademima, u jezgrima kostica jabuke, kajsije, nektarine, kruske, sljive, tresnje, limuna, kupina, malina, jagoda i drugih. Nacin delovanja: u molekulu vitamina b17 nalaze se dve jedinice secera, jedna cijanida i jedna benzadelhida, koji se u ljudskom organizmu oslobadja samo na mestu gde se nalazi maligna celija. Malignoj celiji je secer neophodan za rast i odrzavanje. Maligna celija je bogata enzimom betaglikozidazom u spoju sa cijanidom i benzadelhidom iz jezgra stvara vrlo otrovno jedinjenje hidrocijanid (hcn). Tako se celija raka truje i unistava. Enzim betaglikozidazon se u ostalim, zdravim, celijama tela nalazi u izuzetno malim kolicinama, pa prakticno ne dolazi do trovanja zdravih celija organizma. Ukratko rak voli šecer, a cijanid u jezgru koštice (kajsije, sljive, jabuke i dr.) je okružen šecerom. Rak jede šecer i truje se cijanidom. Zato je jako važno da se celije raka navedu da jedu samo šecer sa cijanidom. Unošenje svakog drugog šecera u organizam za vreme lecenja treba eliminisati. Dnevna kolicina upotrebe: na svakih 2,5 kgr sopstvene tezine po jedno jezgro prvo, izmerite sopstvenu telesnu tezinu, potom je podelite sa 2,5 dobicete dnevnu potrebu jezgara. U proseku iznosi oko 30 jezgara dnevno svako jezgro u ustima dobro sazvakati i natopiti pljuvackom u ustima potom to progutati. Namena je, prvenstveno, obolelim od ove opake bolesti a potom prevencijom da do oboljenja ne dodje. dr Slavko Radosavljevic, dipl. Ing. E-mail: [email protected] te. Spanija 34 952862991 skipe: slavko.radosavljevic www.plemic-komerc.com


 8. Katarina 27.08.2009

  Od čega se javlja?


 9. Boris Mandic 18.08.2009

  Od danas vise nisam pusac, drzim kafic u Novom Sadu i imate moju podrsku da zabranite pusenje na javnim mestima ukoliko je anketa namenjena u te svrhe. Znam da ce promet opasti bar ce tako biti prve godine kad se donese zabrana ali ko ce izdrzati pored seke. Ako ovu poruku budete gde objavljivali, molim vas da je objavite u celosti. Ja sam odlucio da izaberem zdravlje, naci cu drugi posao.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde