Potres mozga (Commotio cerebri)

Potres mozga (Commotio cerebri) je česta povreda i dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora sa pacijentom pri kome se utvrdi da se on ne seća jednog perioda pre, tokom i nakon povrede. Ovaj period može trajati od dela minuta do jednog dana (posttraumatska amnezija). Pored ovoga pacijent se žali na glavobolju i tzv. vegetativne tegobe (mučnina, povraćanje, vrtoglavica...).

Tegobe traju od nekoliko dana do nekoliko meseci. One se manifestuju u vidu: glavobolja, vrtoglavice, zujanja u ušima, mučnine, povraćanja, osecaćaja da je «čas toplo čas hladno», smetnje koncentracije, strahova, nervoze,... Ovo se naziva postkomocioni sindrom i traje duže ukoliko je povreda bila teža ili ukoliko pacijent i inače ima razne vegetativne tegobe. Ova povreda ne mora ostaviti nikakve posledice. Što se tiče njene sudskomedicinske kvalifikacije neki veštaci je svrstavaju u lake, a neki u teške telesne povrede.

Uglavnom ako tegobe traju duže ima smisla uraditi snimak mozga magnetnom rezonancom i možda dokazati da postoje i strukturalne povrede mozga, a da se ne radi samo o komociji. Ove promene se obično ne vide na CT snimcima mozga. Nalaz promena može pomoći u davanju prognoze i sudskomedicinske kvalifikacije povreda, ali ne menja terapiju.

Lečenje je simptomatsko - lekovi protiv bolova (analgetici), protiv mučnine, sedativi,... Pored ovoga potreban je razgovor sa pacijentom jer vegetativne tegobe izazivaju zabrinutost, a ona opet pogoršava te tegobe i tako se može, pogotovo kod psihički labilnijih osoba, formirati začaran krug.

Opisani tipovi povreda su često udruženi. Pored ovih postoje i drugi tipovi povreda lobanje i mozga koji ovde nisu opisani jer su redji. Takav primer je povreda mozga vatrenim oružijem.


Podeli tekst:

Prof. mr Željko Kojadinović je neurohirurg. Neurohirurško znanje je sticao, pored naše zemlje, u USA i Nemačkoj. Magistrirao je iz oblasti hirurškog lečenja bola u kičmi nakon neuspelih operacija diskus hernije. Doktorir...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Aleksandra 28.11.2023

    Dobar dan... Da li moze vise udaraca u glavu da izazove potres mozga. Dobila sam vise udarca u glavu i tog dana nista mi nije bilo tj juce a danas sam se probudila sa vrtoglavicom, okretala se cela soba nisam mogla da ustanem iz kreveta. Posle toga je usledila jaka mucnina, nagon za povracanjem. Kad mi je pogled spusten ka podu sve je ok, kada malo podignem glavu onda opet vrtoglavica, mucnina, nervoza. Osecam se malaksalo, umorno, otezano disem kao da mi neki teret na grudima stoji. Hocu samo da lezim jer jedino tada se osecam bolje, bilo koja aktivnost pokrece mucninu i vrtoglavicu. Zanima me savet dal mogu da danas samo odmaram a da vec sutra ako ne bude nista bolje da podsetim lekara. Toliko sam umorna, malaksala nemam snage otici doktoru. Hvala na savetu.


  2. Teodora Bozanic 16.03.2015

    Ovako. Doktor medicine sam, znaci jedino mi je dostupan posao lekara opste prakse i to sam bila. Ovo sam napisala da ne objasnjavam zasto se strucno izrazavam. Upravo sam u periodu oporavka od potresa mozga. Kasnije cu opisati sta mi se desilo. Dragi profesore od srca hvala za clanak, kvalitetno opisano. Dodajem: nejasni simtomi, panika za zdravlje, naleti parestezije u rukama i nogama, toplo-hladno i jako znojenje (zato sam mislila da je grip) , paznja 10tak sekundi, i kod mene ne znam koji je dan i mesec iako sam pre par minuta znala, ne mogu da se setim tacne reci prim. Za telefon mi dolazi rec traktor znam da nije ta rec ali to je to, naravno mucnine, ne vrtoglavice vec odjednom slabost i hodam uz oslonac nemam stabilnost, ne po tipu potpunog klonuca, nego idem 5-6 koraka i odjednom moram da se oslonim, aaa da ne zaboravim glavobolje one su u vidu jakog sevanja kratkotrajnog a onda predju u pulsirajuce glavobolju i zatim opsta slabost tela (licilo mi je na neku vrstu epi napada ali banalnog i vrlo slabog) , mislim da je sve. Jedne noci sam imala paniku i trazila zastitu (na srecu sam koliko toliko svesna pa sam mrvicu po mrvcu sebe smirila) . Toliko. Povredila sam se tako sto sam brzo isla i nisam na poslu primetila spusten zid, gledala sam u pod, vrlo jako sam udarila i pala na pod na sekund mi se zamracilo, odahnula sam, malo disala dublje sedeci na podu i ustala pa nastavila dalje, potpuno to ostavljajuci kao da se nije desilo, e evome sad skoro prikovana jer igleda taj edem jos stoji, proslo je oko 10 dana. Veliki pozdrav i svako dobro


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde