Najnovija analiza prisustva aflatoksina u mleku

Prema rezultatima koje je pokazala analiza prisustva aflatoksina u mleku, koju je uradila laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u dva od 59 uzoraka mleka prisustvo aflatoksina je veće od dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu.

U većini uzoraka prisustvo aflatoksina veće je od evropskog standarda od 0,05 mikrograma, koji je do marta bio na snazi i u Srbiji. Analizu je naručio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a rezultati su pokazali da samo devet od 59 uzoraka zadovoljava evropski standard od 0,05 mikrograma. Rezultati su na sajtu tog pokrajinskog sekretarijata.

U Srbiji je krajem februara dozvoljena vrednost aflatoksina vraćena na 0,5 mikrograma, umesto dotadašnjih 0,05 mikrograma, koji su bili u skladu sa standardima EU. Vlada je potom najavljivala da će dozvoljenu granicu opet vratiti na "evropskih" 0,05 mirkograma, ali to do danas nije uradila. Vlada je odluku o vraćanju dozvoljene koncentracije na 0,5 mikrograma donela nakon afere koja se pojavila u javnosti, jer su merenja koncentracije štetnog aflatoksina pokazala da veliki broj uzoraka mleka, koji se prodaju na tržištu Srbije, sadrži količine aflatoksina iznad dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ove sedmice je izjavio da je mleko u Srbiji "katastrofalno loše", kada je u pitanju koncentracija opasnog aflatoksina u njemu.

Pogledajte rezultate ispitivanja mleka - kliknite ovde

Izvor: Ekotopija

Povezane vestiPodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde