Upala grla kod dece

Upala grla je najčešće povezana s prehladom. Kao poseban entitet, u detinjstvu je obično virus uzročnik, dok u školskom uzrastu predominira streptokokna infekcija grupe A, da bi u starijih uzročnici postajali sve raznorodniji:herpes, mikoplazma, infektivna mononukleoza, streptokok, kandida itd. Karakteriše se bolom u grlu sa otežanim gutanjem ili bez njega.  

Antibiotici se usmeravaju na streptokoknu infekciju, obično se daju penicilinski preparati

Eritromycin je lek izbora za preosetljive na penicilin i za one kod kojih se posumnja na infektivnu mononukleozu. Kod hroničnih infekcija krajnika daje se clindamycin zato što se u tim slučajevima izoluju aerobne i anaerobne bakterije koje u 85% slučajeva produkuju P-laktamazu. Jedan od dominantnih simptoma upale grla je promuklost. U tom slučaju je zahvaćen grkljan, pa kažemo i da se radi o akutnom laringitisu. Simptomi su najizraženiji kada je zahvaćen epiglotis.

Stanje je obično vezivano za decu; danas se sve češće dijagnostikuje i u odraslih

Hemophilus influenzae tip b i Strptococcus pneumonie, dovode do zadebljanja epiglotisa; kod dece to kompromituje disanje, što zahteva intubaciju, koja je bolja od ranije često primenjivane traheotomije. U odraslih je bolest blaža i može da prođe pod dijagnozom običnog faringitisa, mada i u ovoj populaciji u otprilike pola obolelih dolazi u obzir intubacija. Opserviranje uz adekvatnu antibiotsku terapiju obavezno je za sve bolesnike kod kojih se posumnja na epiglotitis. Kod nas nije redak ni tuberkulozni laringitis, koji se manifestuje promuklošću, kašljem i iskašljavanjem sputuma u kome se vide tragovi krvi. Nadražajni kašalj uz grebanje ili bol iza grudne kosti u toku kijavice ili gripa govore da su pneumokoke, hemofilus influence i piogeni stafilokok, doveli do piogenih komplikacija u traheji. Osim adekvatne antibiotske terapije, blagi antitusici i izbegavanje promena temperature u okolini obično brzo smiruju oboljenje.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. ristic tomka 22.02.2012

    Dragi moji kod moje djevojcice situacija je sledeca, sad ima 4 god. Ali problemi sa grlom su poceli negdje od navrsenih 18 mjeseci. Stalno smo kod ljekara uvijek pocne sa kasljem curenjem iz nosa i praceno temperaturom. Poznaju nas svi u domu zdravlja a i na pedijatriji, radili smo briseve, alergo testove, posjecivali orl lijecila je i doktorka koja je pulmolog. Uvijek isto sve je uredu kako kazu samo upala grla ili prehlada. K


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde