Televizori u spavaćoj sobi povezani sa gojaznošću u detinjstvu

Deca koja imaju TV aparat u svojoj sobi izloženi su mnogo većem riziku od gojaznosti i većem obimu struka. Ovo otkriće potiče iz studije objavljene u časopisu American Journal of Preventive Medicine koja je pokazala da obim struka kod dece može znatno da se uveća ukoliko dosta vremena provode u gledanju televizije.

Ovo istraživanje je slično jednom ranijem izveštaju, po kom mišići kod dece slabe proporcionalno vremenu provedenom ispred televizora, uz porast obima struka.

Deca starosti između 8 i 18 godina u Sjedinjenim Državama u proseku gledaju TV 4,5 sata dnevno, a kod 70 odsto ove dece TV aparat se nalazi u njihovoj sobi. Gojaznost pogađa jednu trećinu adolescenata starosti između 6 i 19 godina. Prethodna istraživanja su pokazala da gojaznost u detinjstvu može da se spreči češćim zajedničkim porodičnim obrocima i kraćim  vremenom provedenim u gledanju televizije.

Studije su takođe pokazale da vreme provedeno u gledanju televizije u mladosti ostaje isto i u odraslom dobu, što dovodi do gojaznosti i povišenog holesterola.

Tim istraživača iz Penington centra za biomedicinska istraživanja u Baton Ružu u Luizijani dokazao je vezu između TV aparata u sobi deteta i gojaznosti, naročito povećanog obima struka.

"Veza između TV-a i gojaznosti uglavnom se zasniva na indeksu telesne mase. Veza između TV-a i masnog tkiva, adipoziteta uskladištenog  u posebnim depoima (uključujući abdominalno supkutano i visceralno adipozno tkivo), i kardiometaboličkog rizika nije dovoljno istražena. Pretpostavlja se da su duže gledanje TV-a i prisustvo TV-a u dečjoj sobi povezani sa adipozitetom u posebnim depoima i kardiometaboličkim rizikom," kaže dr Piter T. Kaczmaržik, glavni istraživač.

Studija

Studija je obuhvatila 369 dece i tinejdžera starosti između 5 i 18 godina iz Baton Ruža u periodu 2010. - 2011. godine, pri čemu se vodilo računa o zastupljenosti različitih indeksa telesne mase, pola, starosti i etničkog porekla. Kod ispitanika su se merili:
  • masno tkivo,
  • masno tkivo u pojasnom delu,
  • glukoza,
  • obim struka,
  • trigliceride našte,
  • krvni pritisak u mirovanju,
  • lipoproteinski holesterol visoke gustine.
Analiza je takođe pokazala da kada deca imaju TV u svojoj sobi, postoji veća verovatnoća da će više gledati televiziju.  Nasuprot deci koja nemaju TV u svojoj sobi, ona sa TV-om u sobi imali su veći obim struka, više masnog tkiva i više supkutane adipozne tkivne mase. Ispitanici sa TV-om u sobi koji su gledali TV duže od 2 sata dnevno imali su 2,5 puta veće šanse da budu među onima sa nijvišim nivoom masnog tkiva. Gledanje televizije duže od pet sati udvostručuje verovatnoću da se bude u gornjoj četvrtini po visceralnoj adipoznoj tkivnoj masi.

TV u dečjoj sobi povezuje se tri puta većim šansama za:
  • veliki obim struka,
  • veliki kardiometabolički rizik,
  • povišene trigliceride.
,, Veza između TV-a u dečjoj sobi sa gojaznošću i zdravstvenim problemima je veća nego u odnosu na vreme provedeno u gledanju televizije. TV u dečjoj sobi može da dovede do dodatnih poremećaja navika u ishrani, i to u većoj meri nego redovno gledanje televizije. Na primer, dolazi do manje količine sna i ređih redovnih porodičnih obroka, nezavisno od ukupnog vremena provedenog u gledanju televizije. I kraći san i manjak redovnih prodičnih obroka povezuju se sa viškom kilograma i gojaznošću,’’ zaključuje dr Amanda Staiano, jedan od koautora studije.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde