Noćno mokrenje kod dece i uloga psihoterapije

Noćno mokrenje predstavlja poremećaj kod dece nakon četvrte godine života i karakteriše se nemogućnošću  kontrolisanja započetog proces mokrenja u toku sna. Iako dolazi do poremećaja mokrenja svi organi genitalno-urinarnog sistema su udravi I normalno funkcionišu.

Kako dete reaguje na ovaj poremećaj?

Ovaj poremećaj izaziva permanentnu frustraciju kod dece i izraziti osećaj stida. U tom trenutku njima je najvažnije da njihovi vršnajci ne saznaju za ovaj problem. Ona postaju majstori u sakrivanju svoga problema od vršnjaka, a u nekim slučajevima i od samih roditelja. Mlađa deca, vrlo često pokušavaju da sakriju umokreno rublje. Stariji čak krišom peru umokrene gaćice i pidžamu. Neka deca su ravnodušna prema svome stanju dok druga deca postaju depresivna.

Koja deca pate od ovog poremećaja?

Oko 15 odsto dece mokri u krevet nakon treće godine života, noćno mokrenje je 1,5 do 2 puta češće kod dečaka nego kod devojčica i obično se javlja u porodicama u kojima je makar jedan član imao iste simptome kada je bio mali. Do povremenog noćnog mokrenja može da dođe posebno u vreme kada je dete bolesno.Takođe je i učestalost mokrenja u toku jedne noći različita. Najveći broj dece mokri jedanput noću, ali neki I češće.

Kada se javlja noćno mokrenje?

Noćno mokrenje se deli na primarno i sekundarno. U primarno mokrenje spadaju dnevna i noćna mokrenja koja nisu ni prestala od rođenja, dok se sekundarno (ili stečeno), koje je ređe, javlja naknadno nakon perioda "čistoće" ili "suvog" perioda.

Pojava ovog poremećaja najčešće se vezuje za osećajne činioce i uslove u porodičnoj sredini koji na ovaj ili onaj način utiču na uspostavljanje i organizaciju ove funkcije.

Noćno mokrenje ponekada može biti povezano sa poremećajem spavanja deteta.

Zbog čega nastaje noćno mokrenje?

U većini slučajeva noćno mokrenje se javlja zbog slabijeg razvoja detetove bešike. Isto tako, brojni su slučajevi u kojima dolazi do noćnog mokrenja kada je dete emocionalno uznemireno. Na primer, kada malo dete počne da piški noću u krevet, iako je mesecima ili godinama pre toga bilo „suvo”, verovatno je u pitanju refleksija na dnevni strah ili nesigurnost.
Deca se mogu osećati nesigurno ili uplašeno iz mnogo razloga:
 • zbog preseljenja u novi dom
 • zbog razvoda roditelja
 • zbog gubitka člana porodice ili neke drage osobe
 • zbog rođenja bate ili seke...  

Kako rešiti problem noćnog mokrenja?

Roditelji bi trebalo da imaju u vidu da deca veoma retko ili skoro nikada ne piške noću u krevet namerno. Umesto da dete kritikuju, ili mu prete batinama, bolje je da ga ohrabre, pruže pozitivnu podršku i veru da će uskoro prestati to da radi. Neophodno je da se roditelji dece koja mokre pridržavaju nekih uputstava. Posebno trebaju obratiti pažnju na konzumiranje tečnosti pre spavanja, potrebno je ohrabriti dete da piški pre spavanja, pohvaliti dete kada se ujutru probudi suvo, izbegavati bilo kakvu vrstu kažnjavanja, buditi dete tokom noći da piški, konsultovati se sa lekarom i ukoliko ima potrebe, pružiti detetu adekvatnu terapiju. Neka deca nisu dovoljno motivisana da se sama leče. Ona navode da im ne smeta što je postelja mokra. Da bi se motivisala na saradnju i samopomoć, roditeljima se savetuje da ih nateraju da svakog jutra sama promene svoju posteljinu. To nije kazna i ne treba je u vidu naredbe i prekora nametati detetu. Treba ga zamoliti da samo uradi ovaj posao, a kada mu to dosadi, može se desiti da nesvesno prestane, ili manje učestalo mokri u krevet. Oslobađanje od ovog zadatka deca doživljavaju kao nagradu koja povećava motivaciju za lečenje. Blagovremeno javljanje lekaru i psihologu može doprineti rešavanju ovog problema u velikom broju slučajeva.

Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. melinda basic 02.11.2015

  Pozdrav! Imam jedanwet-stop3 alarm za prodaju! Posle 10godina problem je resen!: mozda ce pomoci jos nekom! -koristili smo ga samo mesec dana, od tada mokrenje u krevetu ne postoji! Basicmelinda79@gmail. Com


 2. Milica 27.09.2012

  No comment!


 3. Carina 17.02.2012

  Cokoladice plorse godine edi je imao 3 meseca, pa nas nisu nista ni pitali na granici, mislim da ga nisu ni videli. Kada ga vakcinises od besnila, onda dobijes pasosh i dovoljno je za cg-u. Za putovanje u zemlje eu neohodno je da se ceka 3 meseca, da bi se dobila neka potvrda, jer se krv shalje u novi sad na neku analizu. I ja sam ranijih godina bila u djenovicima i bash je lepo.


 4. Ben 16.02.2012

  Aww divno jedva cekam da procitam utiske bila sam u djenovicima pre deset godina i bilo je fantasticno mirno, porodicno mesto sa malim plazicama idealno za odmor.
  P. S da li znate kakva je procedura u vezi prelaska psa preko nase i crnogorske granice? Hvala unapred


 5. m sestra 07.02.2012

  Neko moje iskustvo po pitanju nocnog mokrenja a ujedno i savet za roditelje: nikada ne grditi dete i ne iznositi problem van porodice naviti budilnik ili mobilni da zvoni nocu bar dva puta, ali u isto vreme. Znaci uvek u isto vreme, na primer u 00 i u 3 ujutru. Tesko je za roditelje, ali probajte, videcete, urodice plodom. Kad je problem umokrenja u toku dana, dete treba raditi vezbe za besiku na sledeci nacin: kad ima nagon za mokrenje da koliko moze da zadrzi mokracu u besici sto duze i kad vec sedne na solju stimulisati ga da ne mokri sve u jednom mlazu, vec iz nekoliko puta, to je trening za besiku. Odlicno je, videcete


 6. maca 17.02.2010

  Moje dete ima noćno mokrenje, a sada ima 11godina. Ali je to nasledno, jer sam i ja, , patila, , od toga. Pilo je one tablete za prestanak, ali mu je to delimično pomoglo, a nije otklonilo problem. Videli smo na tv-u da neki doktor-privatnik nudi mogućnost izlečenja (u bgd-u) , ali je cena 600 evra!!!, za prvi dolazak i 300 za drugi, a sigurno prestaje. Naravno, nemamo te pare, a i ne znam kako može da se traži toliko novca i na osnovu čega je ta cena. No comment


 7. orka 05.09.2009

  Moj sin ima sest godina i jos nije uspostavio kontrolu nad nocnim mokrenjem postajem ocajna sve sam procitala sve savete poslusala i primenila i vise nista ne znam imam stariju cerku i sa njom nisam imala nikakav problem vodila sam ga kod lekara i navodno sve je u redu. Help


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde