Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum je benigno oboljenje kože koje se manifestuje u vidu bubuljica voštanog izgleda sa tačkastim udubljenjem u centru.

Kada se najčešće javlja?

Najčešće se javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta, retko pre prve godine života i kod osoba na imunosupresivnoj terapiji.

Šta je uzročnik i kako se prenosi?

Oboljenje je virusne prirode - Molluscum contagiosum virus (MCV) iz grupe DNK pox virusa, izrazito epidermotropan. Do infekcije dolazi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili preko odeće i predmeta za ličnu higijenu. Inkubacija može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci.

Kako se manifestuje molluscum contagiosum?

Najčešće su promene lokalizovane na koži lica, genitalijama i pregibima u vidu pojedinačnih ili grupisanih poluloptastih tvorevina nežnog perlastog izgleda sa diskretnim udubljenjem u centru. Najčešće su asimptomatske, mada u slučaju sekundarne bakterijske infekcije jako svrbe, a češanjem se obično promene dalje rasejavaju (autoinokulacija). Najčešće se to dešava kod dece atopičara (tzv.Eczema molluscatum).

Kako se otkriva bolest?

Za postavljanje dijagnoze je sasvim dovoljan izgled i lokalizacija promena kao i to da se pritiskom na promene istiskuje beličasta sirasta masa. Moguće je naravno mikroskopski dokazati  mnogobrojna moluskum telašca koja su zapravo virusom transformisane ćelije epiderma.

Lečenje

Moguća je spontana regresija (posle 6 meseci), ali i rasejavanje postojećih promena. Najbolji rezultati se postižu mehaničkim uklanjanjem promena: iglom, skalpelom, kiretom, a zatim nastale erozije premazati jodom. Može se primeniti i krioterapija, terapija radiotalasima. Nakon završetka terapije potrebne su kontrole zbog moguće  pojave novih promena.

Podeli tekst:

Dr Zorana Zlatanović je dermatolog iz Niša sa višegodišnjim iskustvom u Kliničkom centru Niš. Doktorka se bavi lečenjem najtežih kožnih bolesti. Zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde