Tropski spru

Uzrok nastanka

Najverovatniji uzrok je hronična kontaminacija creva jednim ili više enteričnih patogena. U našoj zemlji mogao bi da se ispolji kod povratnika koji su boravili u tropskim zemljama.    

Klinička slika

Ispoljava se malapsorpcijom (česte su makrocitna anemija i hipoalbuminemija) i abnormalnom sluznicom tankog creva, obično u vidu atrofije resica. Simptomi malapsorpcije su hronična dijareja (proliv), svetlo prebojena, masna stolica, grčevi u stomaku, gubitak telesne mase. Poremećaji metabolizma vode, elektrolita i vitamina su takođe izraženi u malapsorpciji. Javlja se nokturija (noćno mokrenje), usled nedostatka kalcijuma bolovi u kostima, osteomalacija u težim oblicima. Nedostatak gvožđa vitamina B12 i folne kiseline izaziva anemiju, nedostatak vitamina B grupe- angularni stomatitis, parestezije i dr.    

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, pregleda stolice, laboratorijskih analiza, eventualno endoskopskog pregleda.    

Lečenje

Optimalna terapija sastoji se od primene folne kiseline i tetraciklina ili sulfonamida. Kod bolesnika sa nedostatkom vitamina B12 daje se ovaj vitamin intramuskularno u visokoj dozi tokom nekoliko dana zaredom a zatim jednom mesečno. Lečenje treba da traje nekoliko meseci dok se crevna funkcija ne normalizuje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde