Toksoplazmoza

Uzrok nastanka


Toksoplazma gondi je izraziti intracelularni parazit, čiji glavni rezervoar i prvi domaćin mačka. Prenosi se ingestijom oocisti putem povrća, iz tla, vode za piće ili cističnog oblika iz nedovoljno kuvanog mesa. Svinjsko i jagnjeće, a manjoj meri i goveđe meso mogu da sadrže ciste. Infekcija može da nastane i putem transfuzije krvi i transplantacijom organa. Poznate su i laboratorijske infekcije prilikom rada sa toksoplazmama pri čemu ulazna vrata mogu biti usta (aspiracija sadržaja pipete) ili koža. Transplacentarna infekcija nastaje kada majka zadobije infekciju za vreme trudnoće. To je kongenitalna toksoplazmoza.

Klinička slika


Inkubacija iznosi 1-2 nedelje. Postoje tri klinička oblika toksoplazmoze:

Stečena toksoplazmoza -i nfekcija može da prođe latentno, kao inaparentni oblik ili kao manifestni oblik. Najčešći oblik manifestne toksoplazmoze je glandularni, koji se karakteriše regionalnim uvećanjem vratnih limfnih žlezdi ili generalizovanom limfadenopatijom. Limfne žlezde mogu dostići veličinu oraha, čvrste su konzistencije i lako bolno osetljive. Takođe se može javiti povišena temperatura, malaksalost, mialgije (bolovi u mišićima), glavobolja. Na koži se javlja makulo-papulozna ospa. Simptomi se obično povlače za nekoliko nedelja, mada limfadenopatija može trajati mesecima. Potpuno razvijena klinička slika je vrlo retka. Karakteriše se teškim poremećajem opšteg stanja, intersticijalnom pneumonijom (zapaljenjem pluća), miokarditisom, hepatitisom i encefalitisom, kao i makulo-papuloznom ospom.

Promene na centralnom nervnom sistemu (CNS) uglavnom potiču pod slikom meningoencefalitisa blažeg kliničkog toka. Na očima se javlja zapaljenje sudovnjače i mrežnjače (horioretinitis).

Toksoplazmoza imunokompromitovanih osoba - kod pacijenata sa AIDS-om i imunkompromitovanim bolestima koji primaju hemoterapiju toksoplazmoza je često oportunistička infekcija sa tečkim kliničkim tokom. Znaci i simptomi od strane CNS-a javljaju se kod više od 50% imunokompromitovanih pacijenata sa akutnom toksoplazmozom. Sreću se encefalopatija, meningoencefalitis i dr. Bolest se može manifestovati i pojavom ospe po koži, pneumonijom, miokarditisom. Ređe su zahvaćeni bubreg i jetra.

Kongenitalna toksoplazmoza - nastaje transplacentarnom transmisijom infekcije na plod. Kliničke manifestacije zavise od više faktora, u prvom redu od starosti ploda.

Ako je intrauterina infekcija nastupila u ranom fetalnom životu, u fazi organogeneze, dolazi do teških oštećenja ploda, te se većina ovih trudnoća završava smrću ploda i spontanim pobačajem. Ako se trudnoća održi dete se rađa sa znacima teške poodmakle bolesti i to: hidrocefalus, intracerebralne kalcifikacije, encefalomijelitis, mikrocefalija, horioretinitis, hepatosplenomegalija, ikterus, purpura.

Infekcija majke za vreme drugog tromesečja može izazvati hidrocefalus, slepilo ili različita neurološka oštećenja slabijeg stepena.

Najčešća infekcija fetusa u trećem tromesečju. Izaziva horioretinitis i druga oftalmološka oštećenja, smanjenu sposobnost učenja i druge znake oštećenja CNS-a. Asimptomatska, latentna infekcija se može klinički manifestovati u kasnijim godinama. Dete se rađa na izgled zdravo. Kasnije, posle nekoliko meseci ili godina, bolest se može manifestovati kao horioretinitis, strabizam, gubitak vida i sluha, konvulzije i psihomotorne retardacije.

Dijagnoza


Pošto klinička slika nije karakteristična, dijagnoza se potvrđuje serološkim metodama (Sabin-Feldmanov test, test indirektne imunoflorescence, direktni aglutinacioni test, reakcija vezivanja komplementa, indirektni hemoglutinacioni test, PCR, ELISA).

Lečenje


Asimptomatski oblici stečene toksoplazmoze se ne leče. Simptomatske forme treba lečiti. Glandularne forme lečiti primenom antibiotika iz grupe makrolida (rovamicin, spiramicin, roksitromicin) u toku 2-3 nedelje.

Teži oblici stečene toksoplazmoze sa neurološkim manifestacijama, pneumonijom ili miokarditisom leče se primenom pirimetamina i sulfadiazina.

Toksoplazmoza trudnih žena se leči spiramicinom kontinuirano do kraja trudnoće.

Toksoplazmoza novorođenčeta se leči spiramicinom 30-40 dana, a zatim se primenjuje daraprim i sulfadiazin uz primenu folinske kiseline narednih 30-40 dana.

Toksoplazmoza kod imunokompromitovanih osoba leči se sledećim kombinacijama: pirimetaminom i sulfadiazinom, sulfadiazinom i klindamicinom, fansidarom i klindamicinom, monoterapija klindamicinom. Kod ovih pacijenata potrebna je dugotrajna terapija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. sandor taskovic 29.08.2015

  2013 mi je dijagnosticirana toksolazmoza, sa svim karakretisticnim sindromima, , ista je pracena od strane infektola i ista je nakon nekoliko meseci prosla. . . . . Trenutno nakon godinu ipo dana ponavljaju se poceetni simptomi. . . Umor, malaksalost,. . . . Jel. To karakteristicno?


 2. marija 05.12.2010

  Mozete li mi reci razliku u klinickoj slici izmedju toksoplazmoze i cmv, toksoplazmoze i tularemije i toksoplazmoze i infektivne mononukleoze?


 3. Sanela 14.02.2010

  Imam 15 godina i vise od dwa meseca imam toxoplazmozu. Da li neko moze da mi kaze sta swe mogu da ocekujem, kako se leci jel mi rezultati postaju swe losiji.


 4. gordana ecimovic 14.01.2010

  Ja sam saznala da bolujem od toksoplazmoze u trudnoci tako sto sam u 10 nedelji primetila da povremeno imam temperaturu oko 37, 2-37, 4 ujutru i uvece, u toku dana ne. Radila sam torch test i tako otkrila, ali prave rezultate dala je laboratorija koja se nalazi na veterinarskom fakultetu u bgd ali ta lab pripada ministarstvu nauke tako da je provera prilicno skupa jer se sve placa ali se isplati jer daju najtacnije rezultate.


 5. Sofija Nikolic 04.10.2009

  U kuci i dvoristu imam macke vec deset god. Vodila sam racuna o higijeni i dezinfekciji mesta na kome su spavale i kuda su se kretale. Starije odlaze ali stalno ima mladih sto me stalno uvlaci u iste poslove oko odrzavanja higijene. Pre 20 dana pojavila mi se uvecana limfna zlazda na vratu velicine visnje. Povremeno se smanji i opet uveca, blago bolna. Ispitivanje je u toku. Blago povecana temperatura povremeno, do 37, 3 traje oko 6 sati pa spadne i vraca posle 12-24h. Kolika je mogucnost zaraze ako se dodirne mesto gde je macka sedela ili spavala i posle toga uzme hrana? Moze li macka preneti ove parazite preko svojih sapa i noktiju, ako ogrebe? Hvala


 6. Biljana 20.08.2009

  Da li postoji mogućnost da, ako je trudnica zaražena u trećem mesecu, trudnoća ipak protekne u najboljem redu? Šta savetujete trudnici, odnosno šta sama zaražena trudnica može da uradi da poveća šanse da rodi zdravu bebu?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde