Giardiasis (Lamblijaza)

Uzrok nastanka


Izazivač bolesti je protozoa lamblija (Giardia intestinalis). Parazit se javlja u vegetativnom i cističnom obliku. Bolest izaziva vegetativna forma dok cistični oblik služi za prenošenje infestacije. Izvor zaraze je čovek koji je infestiran lamblijama. Infestacija nastaje unosom ciste preko kontaminirane hrane, vode i prljavih ruku. Lamblijaza je široko rasprostranjena u svetu, pri čemu mnogo češće boluju deca, posebno u subtropskim i tropskim područjima.

Klinička slika


Inkubacioni period kod infestacije lamblijom iznosi 10-15 dana. Bolest može da protekne manifestno ili asimptomatski. Manifestni oblici mogu da proteknu kao akutni i prolongirani.

Akutni oblik se odlikuje meteorizmom (nadutost trbuha), bolovima oko pupka, učestalim stolicama sa elementima steatoreje (prisustvo masti u stolici). Telesna temperatura može da bude normalna ili subfebrilna (lako povišena). Kod bolesnika se registruju neurovegetativne manifestacije (razdražljvost, glavobolja, nesanica, smanjenje radne sposobnosti). Akutni oblik bolesti može da nestane i bez lečenja, ali ako se primeni etiološka terapija dolazi do brzog povlačenja bolesti.

Prolongirana forma lamblijaze se javlja kod osoba kod kojih je došlo do poremećaja rezistencije crevne sluzokože specifičnim ili nespecifičnim faktorima. Kliničkom slikom kod ovakvih bolesnika dominira malaksalost, anoreksija, brzo zamaranje, gubitak telesne mase, edemi (otoci), neuredne stolice i dr.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamnezo-epidemioloških podataka, kliničke slike, a potvrđuje se laboratorijskim ispitivanjima. U dijagnostici se koristi i serološka dijagnostika (ELISA, RIF), kao i alergijske reakcije in vitro (blastna transformacija i inhibicija migracije makrofaga).

Lečenje


Lečenjem se obuhvataju klinički manifestni i dijagnostikovani asimptomatski slučajevi. Za lečenje se koriste metronidazol, tinidazol, furamid, artrocin, atebrin, 5-6 dana. U profilaksi se primenjuju opšte i nespecifične mere (lična i kolektivna higijena) zaštite kao i lečenje parazitonoštva.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde