Pitirijaza

Pityriasis rosea-akutna dermatoza, nepoznate etiologije, često se dobija podatak da je prethodilo oblačenje odeće koja je nova ili dugo nije upotrebljavana, ili se nekada povezuje sa infekcijom herpes virusom. Javlja se na trupu i korenovima ekstremiteta, ređe na koži lica. Najčešće počinje jednom ovalnom ili okruglom plažom koja ima izgled medaljona. Žućkasto je eritematozne boje sa suvom lako naboranom kožom u centru, kasnije sledi erupcija simetrično diseminovanih promena sličnih prethodnoj. Promene su lako ružičaste sa finom deskvamacijom (ljuspanjem). Nisu praćene subjektivnim smetnjama i mogu spontano da se povuku bez sekvela za 4-8 nedelja. Lečenje-zbog spontanog povlačenja, često nije ni potrebno. Obavezno je uskraćivanje kupanja i upotrebe sapuna u fazi razvoja bolesti. Dozvoljeno je aplikovanje talka ili mikstura ukoliko postoji svrab. Kod iritiranih promena ordiniraju se lokalno kortikosteroidi i antihistaminici oralno.

 

Pityriasis rubra pilaris- hroničan oblik eritrodermije (generalizovano crvenilo i deskvamacija) nepoznatog uzroka. Ispoljava se jače ili slabije infiltrovanim eritematoskvamoznim plažama koje se šire i slivaju. Koža je edematozna (otečena) Prisutne promene na licu mu daju izgled maske. Nakon izlečenja koža je atrofična. Lečenje-lokalno se aplikuju indiferentne kreme i lokalno kortikosteroidi. U opštoj terapiji daju se vitamin C, antibiotici, kortikosteroidi, a u novije vreme i retinoidi.

 

Pityiriasis alba faciei-uzročnik je Streptococcus pyogenes. Češće obolevaju deca. Promene su lokalizovane na otkrivenim delovima kože (lice, nadlaktice). Prisutne su plaže ovalnog ili okruglog oblika, većeg promera. Leti su lako hipopigmentovane i može se uočiti sitna deskvamacija. Tok bolesti je hroničan i recidivantan.Lečenje-uobičajena higijena kože i aplikovanje indiferentnih krema (borni krem) ili antibiotskih masti.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Gljivice su veoma uporne,Ali se Mora biti uporan I mazanju krema I bzo se povlace.Nezgodno je ako se ne lijece premise se ukucanima.Krema mikokur je odlicna protiv gljivica 22.11.2020

    Gljivice su veoma uporne,treba biti uporan u mazanju,mikokur krema je odlicna


  2. Danijela 20.06.2010

    Ja imam ovo oboljenje, i vec drugi put sam koristila mycoseb sampon po savetu dermatologa. On mi pomogne i flekice izbele ali ne skroz, pa me interesuje da li smem da ga koristim vise dana nego sto pise na upustvu za koriscenje?


  3. VESNA LAZIC 14.10.2009

    Da li ovo oboljenje moze maligno alterisati? Koji preparat sa antifungicidnim dejstvom bi ste vi preporucili? S postovanjem Vesna Lazic.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde