Escherichia coli (Eserihija coli) infekcija


Koje bolesti može uzrokovati


Piogene infekcije- izazivaju uglavnom sojevi E. coli koji se nalaze u mikroflori zdravog ljudskog organizma. Oni su uglavnom oportunisti – budući da normalno žive u crevima čoveka, izazivaju bolest samo uz određene preduslove, ako dospeju iz creva u neke druge organe i tkiva.


Najčešće piogene bolesti koje izazivaju su infekcije mokraćnih i polnih organa. Infekcije mokraćnog sistema obuhvata sve infekcije lokalizovane na bilo kom delu mokraćnog sistema – u bubrezima, ureterima (cevi kojima prolazi mokraća iz bubrega u bešiku), mokraćnoj bešici, ili uretri (cev kojom mokraća ističe iz bešike). Najčešće infekcije mokraćnog sistema su cistitisi (upala mokraćne bešike). Kako su E. Coli normalno prisutne u crevu, zbog anatomske blizine one mogu dospeti u bešiku i tu izazvati infekciju. U urogenitalnom traktu čoveka redovno se nalazi manji ili veći broj E. Coli (normalna mikroflora). Bakterije koje dospevaju u bešiku obično se uklanjaju tokom mokrenja. Međutim, ako bakterije ostanu u bešici, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije. Infekcijom se smatra ako se u mokraći nalazi veliki broj bakterija ( 100.000 ili više u 1 ml mokraće) iste vrste, ili čak i manji broj ali vrlo patogenih bakterija. Prilikom cistitisa E.coli može penetrirati preko mokraćovoda u bubreg i izazvati upalu bubrega (pijelonefritis).
 Znakovi infekcije mokraćnog sistema su: suprapubična osjetljivost, bol ili pečenje prilikom mokrenja, učestalo mokrenje i urgentno mokrenje, zamućena mokraća,  krv u mokraći, izmenjen i neugodan miris mokraće.

Moguće su i hepatobilijarne, peritonealne, kožne i plućne infekcije. E. coli je važan uzročnik bakterijemije do koje često dolazi bez vidljivog ulaznog mesta. Ovaj je organizam takođe oportunistički patogen koji uzrokuje bolest u pacijenata čiji su odbrambeni mehanizmi oštećeni nekom drugom bolešću (npr. karcinom, dijabetes ili ciroza) ili u onih koji su lečeni kortikosteroidima, zračenjem, antineoplastičnom ili antibiotskom terapijom. Bakterijemija i meningitis koje uzrokuje E. coli, česti su u novorođenčadi, a osobito nedonoščadi. Enterotoksična i enteropatogena E. coli uzrokuju proliv koddojenčadi i putnički proliv kod odraslih. Enterohemoragični sojevi E. Coli uzrokuju hemoragični proliv koji može biti komplikovan hemolitičko-uremičkim sindromom. Drugi sojevi enteroagregativne E. coli počeli su se pojavljivati kao potencijalno važni uzročnici dugotrajnog proliva kod dece u tropskim područjima i kod bolesnika sa sidom.

E. coli često izaziva i infekcije žučne kese i žučnih puteva. Može uzrokovati i upalu slepog creva, upalu potrbušnice, gnojne upale kože i rana. Bakterije E. coli mogu s mesta primarne lokalizacije prodreti u krv i izazvati sepsu.


Dijagnoza


Kod kliničke sumnje na infekciju E.coli, dijagnozu treba potvrditi kuturom iz stolice, urina, žuči, gnoja, likvora i krvi, a kod alimentarnih toksoinfekcija uzima se povraćani sadržaj, ispirak želuca i ostaci sumnijive namirnice, i odgovarajućim biohemijskim testovima ili testovima virulencije i dokazivanjem toksina (ELISA).

Lečenje

Lečenje se može započeti empirijski, a zatim ga treba modifikovati na osnovu antibiograma. Iako je većina sojeva još uvek osetljiva na ampicilin i tetracikline, drugi lekovi se sve češće upotrebljavaju, uključujući pipiralicin, cefalosporine, aminoglikozide, trimetoprim-sulfametoksazol i hinolone.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Boba 21.11.2012

  Imam problema sa e. Colli. Molim osobu adresu ili telefon dr enesa hasanagića, kako bih došla do njegovih kapi. Inače je dobra i homeopatska globulla berberis, i mješavina od 6 vrsta trava. Bitno je ne zadržavati mokraću i piti dosta tekućine boba


 2. Aleksandar Radosavljevic 28.08.2011

  Vrlo dobro napisan clanak o ovoj siroko rasprostranjenoj bakteriji.


 3. Allomanny 17.04.2011

  Zašto ne: )


 4. Selma 17.06.2008

  Hvala na detaljnom objasnjenu za eserihiju koli. Ja sam imala probleme sa ovom bakterijom vise godina. Antibiotici bi je unistili ali bi se brzo vratila. Izlijecila sam se kapima Doktora Enes Hasanagica iz Sarajeva.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde