Papatači groznica

Papatači groznica je akutno infektivno oboljenje koje se karakteriše jako izraženim opštim simptomima infekcije, vrlo dobre prognoze. Bolest je endemična u tropskim i suptropskim krajevima. Ima je i u području Mediterana, Jadranskog mora i Vojvodine.

Uzrok nastanka

Virus Papatači groznice je arbovirus C grupe koji spada u rod Phlebovirusa, a porodicu Bunyaviridae. Virus je patogen samo za čoveka i odojčad miša. Bolest prenose komarci iz roda Phlebotomus pappataci.

Pogođene osobe su uglavnom deca i novopridošli u endemske krajeve. Nakon preležane bolesti ostaje doživotni imunitet, ali kako postoje različiti tipovi virusa tako je moguće i preboleti bolest više puta.

Klinička slika

Nakon inkubacije od 2-6 dana, bolest počinje iznenada skokom temperature do 40 stepeni, glavoboljom, fotofobijom, bolovima u slabinama, mišićima potkolenica, malaksalošću. Bolesnici se žale na mučninu, bez apetita su, povraćaju. Na episkleralnoj konjunktivi uočava se intenzivnija hiperemija u vidu trougla sa vrhom koji je okrenut u stranu – Pikov fenomen. Temperatura se održava tri dana zbog čega se bolest zove trodnevna groznica. Bolest je benigna, ali je oporavak dug.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i laboratorijskih analiza. Virus se izoluje iz krvi bolesnika i identifikuje se serološkim analizama: imunofluorescencijom, ELISA testom.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Terapija je simptomatska i suportivna.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. samra 25.06.2013

    Molim vas ako imate nesto vise o papatači-groznica molim da pomognete imam seminarski rad ali vrlo malo literature unaprijed hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde