Infekcija oka gonokokom

Gonoblenorrhoea neonatorum je akutni konjunktivitis koji obično zahvata oba oka i počinje 1-3 dana po rođenju.

Bolest počinje 24-48 časova posle rođenja crvenilom, otokom konjunktive i pojavom tečnog ružičastog sekreta. Oboljenje brzo napreduje i za 1-2 dana kapci postanu jako otečeni i tvrdi, te ih je teško rasklopiti. Iz otvora kapaka izlazi obilna količina gustog gnojnog sekreta. Kojunktiva je tamnocrvene boje, somotaste površine. Bolest traje nekoliko nedelja. Kapci postepeno postaju mekši, otok opada i količina sekreta se smanjuje.

Kao komplikacija može doći do zahvatanja rožnjače i nastanka njene perforacije. Ukoliko se gnojno zapaljenje proširi na unutrašnje delove očne jabučice, onda nastaje gnojni endoftalmitis; kasnije se gnojni sadržaj eliminiše kroz otvor u rožnjači, a zaostali delovi one jabučice se retrahuju i nastaje ftiza očne jabučice. Funkcija vida je u ovim slučajevima definitivno izgubljena.

Gonoblenorrhoea adultorum ima još nagliji početak, svi su simptomi teži a komplikacije na rožnjači češće i s gorim ishodom. Kod odraslih se bolest obično javlja na jednom oku.

Uzrok nastanka

Uzročnik je Neisseria gonorrhoeae. Na novorođenčad se bolest prenosi sa majke u toku porođaja. Odrasli se obično sami zaraze prenosom infekcije sa urogenitalnog trakta na oko, bilo da su sami oboleli od genitalne gonoreje ili da neguju i pregleđuju takve bolesnike.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i brisa konjunktive. Dijagnoza se potvrđuje nalazom ekstracelularnih i intracelularnih gonokoka u razmazu epitela i sekreta konjunktiva obojenog po gramu, kao i kulturom.

Lečenje

Leči se antibioticima efikasno i sigurno. Primenjuju se penicilini ili tetraciklini. Krajnji rezultat zavisi od toga da li je lečenje počelo blagovremeno, pre nego što su nastala ireverzibilna razaranja na rožnjači.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde