Oboljenja oka uzrokovana Herpes zoster virusom

Virus Varicella zoster napada praktično sve delove oka, počev od kože kapaka pa do vidnog puta. Nakon primoinfekcije (kod dece varicella - ovčije boginje) VZV se zadržava u organizmu u latentnom stanju u senzornim ganglionima zadnjih korenova kičmene moždine i kranijalnih nerava. Reaktivacija virusa nastaje zbog oslabljenog celularnog imuniteta. Predisponirajući faktor za nastanak herpes zostera su: starija životna dob, HIV infekcija, maligna oboljenja, imunosupresivna terapija, težak psihički ili fizički napor. Rezervoar je obolela osoba, a prenosi se kapljično.

Hepres zoster ophtalmicus se javlja u oblasti grananja prve grane n.trigeminusa istim kožnim lezijama kao herpes zoster druge lokalizacije. Prema tome da li se kod herpes zostera jave na eritematoznoj osnovi vezikule, pustule, ili dođe do hemoragija i nekroza, razlikujemo vezikulozni, pustulozni, hemoragički i nekrotički oblik oftalmičkog herpes zostera. Može da izazove i zapaljenje rožnjače i dubljih delova oka. Oboljenje je praćeno intezivnm neuralgičkim bolovima, koji traju dugo i po izlečenju.

Herpes zoster keratitis – na rožnjači koja je smanjene ili potpuno ugašene osetljivosti kod obolelih od herpes zoster ophtalmicusa viđa se bilo površni bilo duboki stromalni keratitis. Površni je ređi i karakterišu ga mnogobrojne malene i plitke erozije. Stromalna forma je češća i predstavljena je kružnim pojedinačnim ili slivenim infiltratima. Oboljenje strome po pravilu ostavlja ožiljke.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Herpes zoster ophtalmicus se leči posipanjem cink oksidom. Posle sasušenja kožne promene se premazuju antibiotskom masti. Kruste ne treba mehanički skidati, kako bi zaostali što nežniji ožiljci. Zbog bolova daju se antineuralgici.
Kod keratitisa je lečenje nespecifično pošto su virustatici od male koristi. Pored antibiotske masti i toplih suvih obloga neophodno je uvek primenjivati i midriatike.

Zakažite pregled kod oftalmologa:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Marko 10.04.2012

    Prije svega zovem se Marko. Uglavnom vec nekoliko godina imam problema s herpesom oka (mislim da to sigurno traje vec 3-4 god). Pojavi mi se nenadano, kako je i logicno ta takvu vrstu virusne infekcije. Simpomi su isti kao i kod vecine ljudi, oteklina donjeg i gornjeg kapka (vise donjeg), nelagoda u oku, peckanje i neizdrzivi svrbez. Moram pritom napomenuti da mi se oteklina na donjem dijelu kapaka nikada u potpunosti nije povukla, i to me brine, te je ujedno jako ruzno za vidjeti. Upravo je sve krenulo opet prije nekoliko dana, znao sam kaj ce se dogoditi, ali na zalost nisam uspio nista sprijeciti. Terapije su stalno iste: virolex, tobradex, chloramphenicol (cak kod prvog moga susreta s herpesom oka, kada mi se je potpuno zatvorilo i pojavili pristici po kapcima uzimao sam ako se ne varam jednu vrstu antibiotika, te su mi uzimali bris oka, i naravno dali danju terapiju) . Iz godine u godinu se vrtim u krug i to me iskreno brine, povuce se sve to, ali na moju veliku zalost nikada u potpunosti. Primjerice danas su mi prvi puta prepisani b complex vitamini, te mi je oftalmolog naglasio da je to najvazniji dio u cijeloj prici i nadam se da ce mi to uveliko poboljsati situaciju. Bio bih zahvalan kada bi mi mogli dat bilo kakav savjet, preporuku nesto novo, samo da se stalno ne moram vracati na pocetak. I da cuo sam u nekoliko navrata da je dobro pit tablete cinka, pa me zanima dali je to istina. Lijepi pozdrav i od srca vam hvala na pomoci.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde