Groznica doline Rift

Groznica doline Rift je akutno virusno oboljenje koje se javlja u Africi.

Uzrok nastanka

Uzročnik je virus Groznice doline Rift koji spada u rod Phlebovirusa a familiju Bunyaviridae. Primarno obolevaju životinje (domaće životinje i ptice). Čovek se inficira ujedom komaraca iz roda Aedes. Takođe, čovek može da se inficira ako dođe u kontakt sa krvlju, telesnima tečnostima i organima inficiranih životinja.

Klinička slika

Inkubacioni period je 2-6 dana. U većini slučajeva ili nema simptoma ili su simptomi veoma blagi. Javljaju se povišena telesna temperatura, slabost mišića, bol u leđima, gubitak telesne težine. Nekada se razvijaju i ukočenost vrata, fotofobija, povraćanje. Bolest u tipičnim slučajevima traje 2-5 dana.

U ređim slučajevima nastaju hemoragijska groznica, meningoencefalitis iili oboljenja oka. Hemoragijska groznica počinje sa žuticom, zatim se javljaju povraćanje krvi, krv u stolici, petehije na koži, krvarenje iz nosa.

Na oku nastaju oštećenja retine. Bolesnik se žali na zamućen vid i suženje vidnog polja. Ukoliko se ošteti makula može doći do trajnog oštećenja vida.

Kada se ravije meningoenceflaitis javljau se glavobolja, gubitak pamćenja, halucinacije, konfuzija, dezorijentcija, vrtoglavica, konvulzije i koma. Smrtnost je mala.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i laboratorijskih analiza. Virus se izoluje iz krvi ili likvora bolesnika i identifikuje se serološkim analizama: imunofluorescencijom, ELISA testom.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Terapija je simptomatska i suportivna.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde