Mišja groznica

Uzrok nastanka


Uzročnik je Hantaan virus. Prirodni rezervoar su razne vrsta glodara (poljski miševi, štakori, voluharice) koji izlučuju virus preko svojih sekreta i ekskreta (slina, feces, urin). Čovek može da se inficira preko respiratornog trakta, digestivnog (alimentarnim i hidričnim putem) i kontaktnim putem.

Klinička slika


Prosečno inkubacija traje 2-4 nedelje. Bolest prolazi kroz 4 faze:
Prva faza: traje 1-3 dana, karakteriše se iznenadnim skokom temperature do 40 stepeni, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u slabinama. Bolesnik je zažaren i otečen u licu, podbuo, injiciranih konjunktiva, moguća je epistaksa (krvarenje iz nosa), gingivoragija (krvrarenje iz desni).

Druga faza: vodeći simptomi su visoka temperatura, jaki bolovi u slabinama i trbuhu, bolesnik neprekidno povraća i ima proliv što podseća na hirurško oboljenje. Ubrzo se javljaju znaci hemoragijskog sindroma u vidu krvavljenja po koži, sluzokožama. Na konjunktivama krvavljenje daje očima tzv. "fenomen zrele višnje". Vrlo često je prisutna hematurija (krv u mokraći), melena (krv u stolici), hematemeza (povraćanje krvi) ili metroragija (obilno menstrualno krvarenje). Znaci bubrežne insuficijencije se manifestuju u vidu azotemije (azotne materije u krvi) i oligurije do anurije (smanjeno ili potpuni prestanak izlučivanja mokraće). Bolesnik ima snižen krvni pritisak, dehidriran je, moguće je šokno stanje koje može biti razlog fatalnog ishoda. Od strane centralnog nervnog sistema su mogući bradipsihičnost, ili meningealna iritacija, duplo viđenje. Ova faza traje 10 dana.

Treća faza: uspostavlja se funkcija bubrega, nastaje poliurija (pojačano izlučivanje mokraće), gubi se otok lica, vraća se apetit i san.

Četvrta faza (faza rekonvalescencije): karakteriše se postepenim i potpunim oporavkom (traje 1-3 meeca)

Komplikacije


Akutna bubrežna insuficijencija, edem pluća, šok, žarišne pneumonije.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, potvrđuje se serološkim testom imunofluorescentnih antitela, ELISA.

Lečenje


Lečenje je simptomatsko. Kod teškog oblika bubrežne insuficijencije se primenjuje hemodijaliza. Indikovana je i upotreba ribavirina.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Petar Kavalin 17.02.2016

    Mišoliki glodari su rezervoari vektori/prenosioci virusa iz prirodnog žarišta hgsbs na čoveka. Nije poznato da isti zbog prisustva virusa u svom telu zbog toga obolevaju i da zbog toga menjaju svoj prirodni izgled. Na prostrorima bivše sfrj, tim stručnjaka sa vojnomedicinske akademije beograd, ispitao je i utvrdio sva prirodno-žarišna područja hgsbs na prostoru države. Stručnjaci za ovu oblast: prof. Dr. Mirčeta obradović epidemiolog; prof. Dr. Antonijević božidar spec. Za zarazne bol /stručnjak za lečenje obolelih; virusolog ana gligić međunarodni ekspert za dijagnostiku bolesti; Petar Kavalin za terenska istraživanja prirodnog žarišta hgsbs.


  2. ankica 25.09.2011

    Mene zanima kako izgledaju zarazeni glodavci imaju specifican izgled ili su oni samo prijenosnici bolesti??? Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde