Kampilobakterioza

Uzrok nastanka


Uzročnik je kampilobakter, gram negativna bakterija. Kampilobakterioza spada u grupu zoonoza (prenosioci su životinje). Izvor zaraze za čoveka su domaće životinje (ovce, koze, krave, psi i dr.).
Uzročnik dospeva u spoljašnju sredinu preko fekalija i urina obolelih životinja. Mehanizam prenošenja infekcije može da bude fekalno-oralni i alimentarni. U nastajanju infekcije imaju značaj kontaminirane ruke,kao i kontaminirano mleko i meso. Dokazano je da se infekcija može preneti sa majke na novorođeno dete.

Klinička slika


Inkubacija traje od 1-6 dana. Prema ispoljenim manifestacijama postoji više oblika:

Gastrointestinalni oblik
-odlikuje se naglim početkom, povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i adinamijom. Zatim bolesnik dobija bolove u trbuhu, sa povraćanjem, učestalim prolivastim stolicama. Stolice su vodenaste, neprijatnog mirisa sa primesama krvi i sluzi pa čak i gnoja. Broj stolica se kreće od 10-20 za jedan dan. Ovaj oblik se obično održava 3-5 dana.

Septični oblik-javlja se kod male dece a ređe kod odraslih. Odlikuje se septičnim temperaturama, praćenim brzim propadanjem bolesnika. Pored ovih simptoma zapaža se simptomatologija zahvaćenih organa (meningitis-zapaljenje moždanih opni, peritonitis-zapaljenje trbušne maramice i dr.)

Subklinički oblik-karakterriše se odsustvom kliničkih manifestacija sa istovremenim prisustvom bakterije u stolici.

Prolongirani oblik-odlikuje se talasastim temperaturama, mršavljenjem, smanjenjem radne sposobnosti, povremenom pojavom prolivastih stolica koje se smenjuju sa opstipacijama (zatvor). Ovaj oblik često ima za posledicu pojavu konjunktivitisa, faringitisa, vulvovaginitisa sa čestim sterilitetom.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu epidemioloških i kliničkih podataka a potvrđuje se  izolacijom uzročnika iz uzetog materijala (krv, gnoj, likvor žuč,sekreti)
.

Lečenje


Uglavnom je dovoljno sprovesti nadoknadu tečnosti i elektrolita kao i korektan dijetetski režim. Kod obolelih kod kojih je potrebno sprovesti etiološku terapiju koriste se antibiotici-makrolidi, aminoglikozidi, tetraciklini ili hloramfenikol. Ishod bolesti je dobar, osim kod dece sa generalizovanom oblikom bolesti gde ishod može biti letalan.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde