Istočni konjski encefalitis

Istočni konjski encefalitis je retko, veoma teško oboljenje uzrokovano virusom Istočnog encefalitisa.

Uzrok nastanka

Virus konjskog encefalitisa pripada rodu Alpha virusa, a porodici Togaviridae. Najviše su rasprostanjeni u Južnoj Americi, Trinidadu, Centralnoj Americi, Meksiku i Floridi. Rezervoar infekcije su ptice, a vektor-prenosilac je komarac. Čovek se inficira ubodom komarca.

Klinička slika

Istočni konjski encefalitis može izazvati razčičite oblike bolesti. Neki od inficiranih uopšte nemaju simtome, kod nekih se javljaju simptomi slični grupi a kod manjeg broja inficiranih izaziva teži oblik koji u 50% slučajeva završava letalno, a kod preživelih ostavlja sekvele. Karakteriše ga nagli početak bolesti sa groznicom, povišenim telesnim temperaturama sa drhtavicom, ozbiljnom glavoboljom, osetljivošću na svetlost i bolovima u celom telu. Zatim može da sledi mučnina, povraćanje, kašalj, upale grla i proliv. Potpun oporavak traje jednu do dve nedelje. Kod težih oblika sledi teška upala mozga (encefalitis), koma i najčešće smrt. Javljaju se fascikulacije (trzaji) mišića ili generalizovani epi napadi. Takođe se kao znak oštećenja centralnog nervnog sistema mogu javiti hemipareze, hemiplegije (oduzetost jedne strane), pozitivan znak babinskog i skoro 100% odsustvo kožnih trbušnih refleksa. Moguć je nalaz oštećenja kranijalnih nerava uz prisutne bazilarne znake (ptoza-spušten kapak, strabizam-skretanje oka u jednu stranu, anizokorija-nejednake zenice, diplopije-duplo viđenje, pareza facijalisa).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i laboratorijskih analiza. Izoluje se iz krvi, likvora, brisa nazofarinksa. Za identifikaciju se koriste serološki testovi: RVK, imunoflorescencija, ELISA, RIA.

Lečenje

Pošto bolest izaziva virus, antibiotici nisu efikasni. Lečenje je simptomatsko. Postoji na raspolaganju živa vakcina kao novi lek u fazi ispitivanja. Stoji na raspolaganju druga, mrtva vakcina koja se daje radi povećanja antitela.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde