Brill - Zinsserova bolest (obnovljeni pegavac)

Brill - Zinsserova bolest predstavlja pozni recidiv pegavca i javlja se samo kod ljudi koji su pre više godina preboleli pegavac.

Uzrok nastanka

Rickettsia prowazeki je rikecija. Rikecije su Gram negativne bakterije koje se razmnožavaju samo u živoj ćeliji osetljivih domaćina.

Jedini rezervoar u prirodi je čovek i to bilo bolesnik od primarnog pegavog tifusa ili od Brill-Zinsserove bolesti, bilo rikecionoša. Prenosi se sa čoveka na čoveka samo posredstvom čovečije vaši tela (Pediculus humanis corporis).

Klinička slika

Bolest počinje naglo sa visokom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, jakom glavoboljom i nesanicom. Sve ove tegobe traju 5-6 dana i za to vreme na koži aksilarnih predela javlja se makulozna ospa koja se širi na grudi i leđa, ali ne i na donje ekstremitete. Bolesnik je miran i komunikativan jer se na razvija tifozni stadijum.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, epidemiološke ankete, laboratorijskih analiza. Rikecije je moguće izolovati iz krvi, isečaka tkiva, likvora, sputuma i urina, međutim izolovanje se ne vrši u rutinskoj dijagnostici zbog komplikovanih laboratorijskih postupaka i velike infektivnosti ovih agenasa, tako da serološke reakcije predstavljaju metod izbora (Weil-Welixova reakcija, RVK, reakcija aglutinacije, test indirektne imunoflorescencije).

Lečenje

Sastoji se od kauzalne, simptomatske i higijensko - dijetetskog režima. Kauzalna terapija se sastoji u primeni antibiotika i to pre svega tetraciklina i hloramfenikola. U simptomatskoj terapiji pored nadoknade tečnosti i primene vitamina moguća je aplikacija kortikoida kod težih kliničkih oblika.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde