Enterobijaza

Uzrok nastanka

Uzročnik  je mala nematoda (valjkasti crv) Enterobius vermicularis. Ženka dostiže dužinu od 10 mm, a mužjaci su još manji. Jedini domaćin je čovek. Najčešći put infestacije je fekalno-oralni preko odeće i igračaka. Posle ingestije jajašca se zadražavaju u duodenumu. Nematoda sazreva za dve nedelje, a životni vek joj je oko 2 meseca. Odrasle jedinke se zadržavaju u lumenu tankog creva, cekumu, crvuljku, ascedentnom kolonu. Ženka migrira do rektuma i ako se ne izbaci defekacijom, odlazi do perineuma gde produkuje oko 11000 jajašca. Jajašca postaju infektivna za 6-8 sati a češanjem i zadržavanjem pod noktima nastaje reinfekcija.
 
 
 
 

Klinička slika

Često infekcija prolazi asimptomatski i može se slučajno otkriti nalazom crva u predelu perineuma. Ukoliko se simptomi jave, to su: svrab oko anusa, vulve, svrab često ometa spavanje i san deteta, koje je zbog toga veoma nemirno u snu, zatim smanjen apetit i gubitak telesne težine. Kao posledica češanja u predelu vulve i perineuma nastaju ekskorijacije i eritem. U stolici su vidljivi crvi. Nekada ženke mogu dopreti do ženskih polnih organa i da izazovu vaginitis.
 
 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda stolice, rektoskopije.
 
 
 
 

Lečenje

Enterobijaza se leči antihelmintnim lekovima kao što su melbendazol, piperazin ili albendazol. Odeća i posteljina se svakog dana moraju prati u vreloj vodi i mora se voditi računa o higijeni ruku deteta kako ne bi došlo do reinfekcije.
 
 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Tadija 04.06.2012

    Ako neko boluje od ove bolesti neka se javi. Ili ako ima već te glistice, ja to lečim sto posto, ne košta nista.
    Pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde