Boginje majmuna

Uzrok nastanka

Uzročnik je virus koji pripada grupi Orthopoxvirusa. Čovek se može inficirati direktnim kontaktom sa životinjama ili njihovim produktima. Bolest se takođe može prenositi sa jednog na drugog čoveka kapljičnim putem ili preko kontaminiranih predmeta ili izlučevina.
 
 
 
 

Klinička slika

Kod čoveka bolest prolazi pod kliničkom slikom koja nalikuje na onu kod malih boginja, čak i nešto blaže. Oko 12 dana nakon infekcije dolazi do povišenja telesne temperature, glavobolje, bola u mišićima i leđima, uvećavaju se limfni čvorovi, malaksalosti. 2-3 dana od povišenja telesne temeperature javljaju se promene na koži u vidu izdignutih malih papula ispunjenih tečnošću. Prve promene se najčešće javljaju na licu, a zatim se šire po celom telu. Promene prolaze kroz nekoliko  faza, a na kraju se stvaraju kruste koje se ljuskaju i otpadaju. Bolest traje 2-4 nedelje.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, izolacije virusa i seroloških testova.
 
 
 
 

Lečenje

Nema specifičnog leka. Lečenje je simptomatsko. U endemskim područjima preventivno se obavlja vakcinacija, a vakcinišu se i osobe koje su došle u kontakt sa oboleliim ljudima ili životinjama i to najviše 14 dana nakon ekspozicije.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Madan 22.11.2012

    E, daklem, nemam reči koja ste vi otkačena porodica, navarno u pozitivnom smislu. Svaka vam čast, zaslužili ste da uživate! Ljubim vas sve! Brčnite se malo i za nas dve!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde