Blastomikoza

Uzrok nastanka

Uzročnik je gljivica Blastomyces dermatitidis, koja se nalazi u tlu i drveću. Čovek se inficira inhalacijom spora. Ne može se preneti sa jednog na drugog čoveka. U rizične grupu spadaju ljudi sa slabljenim imunitetom (HIV,  transplantacija organa, maligna oboljenja, dugotrajna terapija kortikosteroidima i dr.).
 
 
 

 

Klinička slika

Oko 50% infekcija prolazi asimptomatski, a kod ostalih se najčešće razvija infekcija pluća, a ređe i drugih organa.
Blastomikoza pluća počinje postepeno sa visokom temperaturom, groznicom i obilnim znojenjem. Kasnije nastaju bol u grudima, otežano disanje i kašalj, koji je nekad produktivan, mogu se javiti i hemoptizije (iskašljavanje krvi). Infekcija pluća sporo progredira i nekada i spontano prolazi.
Kada se blastomikoza proširi može zahvatiti i druge organe, ali najčešće kožu, kosti i genitouretralni trakt. Infekcije kože počinje sa malim papulama iz kojih mogu razviti pustule. Zatim se razvijaju plakovi okruženi malim bezbolnim abscesima.
Može se javiti bolno oticanje kostiju, kao i bolno oticanje epididimisa ili zahvatanje prostate.
               
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dokazivanja uzročnika u sputumu i bioptičkom materijalu, rendgenografije pluća i histopatoloških nalaza.
 
 
 

 

Lečenje

Kod blažih oblika lečenje nije potrebno, dok se kod težih primenjuju antifungicidi itrakonazol, flukonazol, ketokonazol, amfotericin B.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde