Hantaan virus

Hantaan virus spada u rod Hanta virusa a u porodicu Bunyaviridae. Ovi virusi imaju negativnu RNK i lipidni omotač. Replikaciju obavljaju u citoplazmi.

Put prenošenja

Prirodni rezervoar su razne vrsta glodara (poljski miševi, štakori, voluharice) koji izlučuju virus preko svojih sekreta i ekskreta (slina, feces, urin). Čovek može da se inficira preko respiratornog trakta, digestivnog (alimentarnim i hidričnim putem) i kontaktnim putem.

Patološki (medicinski) značaj

Hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom (HGSBS, mišja groznica) je kontaktna hemoragijska groznica  koja se karakteriše visokom temperaturom, bolovima u slabinama, hemoragijskim sindromom usled kapilarotoksikoze i trombocitopenije, hipotenizijom i bubrežnim oštećenjem

Prosečno inkubacija traje 2-4 nedelje. Bolest prolazi kroz 4 faze:

  • Prva faza: traje 1-3 dana, karakteriše se iznenadnim skokom temperature do 40 °C, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u slabinama. Bolesnik je zažaren i otečen u licu, podbuo, injiciranih konjunktiva, moguća je epistaksa (krvarenje iz nosa), gingivoragija (krvrarenje iz desni).
  • Druga faza: vodeći simptomi su visoka temperatura, jaki bolovi u slabinama i trbuhu, bolesnik neprekidno povraća i ima proliv što podseća na hirurško oboljenje. Ubrzo se javljaju znaci hemoragijskog sindroma u vidu krvavljenja po koži, sluzokožama. Na konjunktivama krvavljenje daje očima tzv. "fenomen zrele višnje". Vrlo često je prisutna hematurija (krv u mokraći), melena (krv u stolici), hematemeza (povraćanje krvi) ili metroragija (obilno menstrualno krvarenje). Znaci bubrežne insuficijencije se manifestuju u vidu azotemije (azotne materije u krvi) i oligurije do anurije (smanjeno ili potpuni prestanak izlučivanja mokraće). Bolesnik ima snižen krvni pritisak, dehidriran je, moguće je šokno stanje koje može biti razlog fatalnog ishoda. Od strane centralnog nervnog sistema su mogući bradipsihičnost, ili meningealna iritacija, duplo viđenje. Ova faza traje 10 dana.
  • Treća faza: uspostavlja se funkcija bubrega, nastaje poliurija (pojačano izlučivanje mokraće), gubi se otok lica, vraća se apetit i san.
  • Četvrta faza (faza rekonvalescencije): karakteriše se postepenim i potpunim oporavkom (traje 1-3 meeca)

Dijagnoza

Izoluje se iz krvi, sekreta, ekskreta, potvrđuje se serološkim testom imunofluorescentnih antitela, ELISA.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko. Kod teškog oblika bubrežne insuficijencije se primenjuje hemodijaliza. Indikovana je i upotreba ribavirina.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde