Za lekove godišnje 70 eura po stanovniku


Ulaganja države Srbije u zdravstvo je veoma slično susednim zemljama poput Bugarske ili Rumunije, izdvajanje za inovativne lekove ubedljivo je najmanje u Srbiji u odnosu na sve posmatrane zemlje, kažu rezultati dve studije, sprovedene od strane Udruženja proizvođača inovativnih lekova (Inovia) i AmCham-a.

- Udeo koji otpada na inovativne lekove u lekovima koji se izdaju na recept u Srbiji je više nego duplo niži u poređenju sa Bugarskom, koja ima relativno sličnu budžetsku potrošnju za zdravstvo i sličan nivo BDP-a. Naša studija je pokazala značaj investiranja u inovacije i njihove efekte na dugoročne budžetske uštede i produženje životnog i produktivnog veka stanovništva. Zato je neophodno napraviti sistem analize efikasnosti ulaganja u zdravstvo i otvoreno razgovarati o dugoročno održivim modelima finansiranja inovativnih terapija, rekla je Jelena Pavlović, predsednica AmCham-a.
Pored mnogo veće verovatnoće izlečenja i kraćeg roka nego uz konvencionalnu terapiju, pravovremenim lečenjem inovativnim terapijama generiše se značajna ušteda.
Na primeru lečenja Hepatitisa C ušteda iznosi oko 6,310 evra po pacijentu, ali se i postiže gotovo potpuna eliminacija bolesti (95 odsto) u kratkom roku, dok je konvencionalnim terapijama izlečenje više nego duplo niže (45 odsto). 
Prema podacima iz komparativne studije državnog ulaganja u zdravstvo i dostupnosti inovativnih terapija u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori i Srbiji, koju je sprovela vodeća svetska konsultantska kompanija iz oblasti zdravstva - IQVIA, Srbija raspolaže ubedljivo najnižim budžetom za lekove.
Sa samo oko 70 evra godišnje po glavi stanovnika, u lekove investiramo 44 odsto manje novca nego Bugarska, 61 odsto manje nego Crna Gora i 86 odsto manje nego Rumunija, dok je ulaganje u Hrvatskoj više nego dva i po puta veće.
Nakon niza godina bez pristupa inovativnim lekovima za pacijente 2016. godine su na listu lekova uvedena 23 nova inovativna leka, što zajedno sa redovnim uvođenjem novih lekova u prethodne dve godine, znači pomak u dobrom pravcu.
- Osim primarnog efekta na poboljšanje zdravlja, produženje i poboljšanje kvaliteta života, važan je povoljan efekat na održivost zdravstvenog sistema kroz smanjenje troškova usled efikasnijeg lečenja, izbegavanja skupih operativnih procedura, sprečavanje nastanka invaliditeta i gubitka radne sposobnosti. Kako bi i naši osiguranici bili u prilici da na raspolaganju imaju ono najefikasnije što medicina u ovom trenutku može da ponudi neophodno je što pre izdvojiti dodatna namenska sredstva za povećanje dostupnosti inovativnih lekova, rekao je Bojan Trkulja, direktor udruženja Inovia. 
Studija AmCham-a na kratak rok predlaže izdvajanje posebne stavke u budžetu RFZO-a za inovativne lekove čime bi se podstakla analiza efikasnosti ulaganja, od srednjoročnih rešenja, izmenu načina pokrivanja troškova zdravstvenih usluga, bolju kontrolu trošenja i značajnije okretanje ka preventivi, dok se na raspolaganju donosiocima odluka nalaze i dugoročni reformski zahvati, poput reforme sistema zdravstvenog osiguranja.
Izvor: AmCham

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde