Šta brine lekare u privatnoj praksi (pogotovo vlasinike ordinacija)

Ulaganje vremena, truda, znanja i novca u osnivanje privatne prakse ili ulaganje u sebe kao pojedinca (lekara) zvuči bajno jednom kada 'posao krene', međutim, na početku deluje izazovno i uzrokuje neprospavane noći.

Kada smo osnovali Stetoskop.info Booking servis za zakazivanje pregleda, prvih 10 ordinacija kojima smo se obratili bile su međusobno veoma različite. Želeli smo da, sa jedne strane, pacijentima olakšamo da zakažu željeni termin i u velikim i u malim sistemima, da razumemo koji su to problemi (ili kako mi u timu volimo da ih nazivamo 'izazovi') u tom procesu i da li se oni suštinski razlikuju u zavisnosti od veličine ordinacije ili oblika organizacije. Brige koje smo viđali u očima top menadžmenta jednog velikog sistema ili očima vlasnika malih ordinacija manje više su govorili o sledećem: da li ću imati dovoljno popunjenih termina da pokrijem troškove, kako da smanjim broj pacijenata koji se ne pojavljuju u zakazanom terminu (no-show), kako naplatiti u dogovoreno vreme prilikom posebnih dogovora ili od osiguravajućih kuća.

Evo kako smo mi videli svaki pojedinačni izazov i koje rešenje smo ponudili na kako bi poboljšali rad svake pojedinačne ordinacije.

1. Nedostatak pacijenata - Ordinaciji je neophodan dovoljan broj pacijenata da bi njen osnivač mogao da vodi profitabilan biznis. Broj pacijenata usloviće promet iz kog je neophodno da pokrijete troškove prostora i materijala i platite eventualne zaposlene ili konsultante. Podelite svoje mesečne troškove sa brojem radnih dana ordinacije u tom mesecu i videće koliki dnevni promet vam je neophodan. Kada dobijete ovu brojku svatićete da Vam se isplati više da uložite u novog pacijenta, nego da sedite skrštenih ruku.

Ništa nije skupo kao prazan termin.

Ulaganje u pozicioniranje sebe i svoje ordinacije pred novim pacijentima je dugotrajan proces. Međutim, za Vas kao nosioca svoje privatne prakse od novog pacijenta i nema ništa vrednije.

2. No-show - Kada sam prošle godine posetila trenutno navećeg online posrednika u zakazivanju pregleda na svetu, direktor prodaje, Piotrek Radecki, mi je rekao da se u Poljskoj (gde se održavao sastanak) 30% pacijenata ne pojavi u zakazanom terminu ukoliko je ordinacija sama zakazala termin pacijentu. Žao mi je što sličnih izveštaja nema za područije Srbije, ali primetan je porast provera pacijenata od strane medicinskih sestara i osoblja u privatnim ordinacijama na dan pregleda, što je verovatno signal da se pacijenti ponašaju slično i kod nas. Razvojem softverskih rešenja za smanjenje no-show pacijenata je nama delovao logično, te smo uspeli da no-show pacijente koji zakazuju putem Stetokopa spustimo ispod 2%.

Danas ovaj servis dobijaju svi booking partneri za pacijente koji zakazuju putem Stetoskopa, a zanimljiva je činjenica da na 107 zakazanih pregleda nismo imali ni jedan no-show slučaj u Opštoj bolnici Aurora npr.

3. Naplata - Naplata je izazov uvek kada se ne dešava avansno ili po završenom pregledu. Ako nešto može da naruši rad ordinacije to je nepredvidiv tok novca i nemogućnost da se planiraju prilivi novca. Na ovo se najčešće misli kod Ugovora sa osiguravajućim kućama koji uglavnom podrazumevaju valutna plaćanja ili ukoliko imate specifične dogovore o odloženom plaćanju sa pacijentima. Ukoliko možete da 'istrpite' to što se nećete naplatiti odmah, lakše ćete pokriti tačku 1 iz ovog teksta, ali verujem da je za mir u ordinaciji i samopouzdano poslovanje lakše da to budu izuzeci.

Šta Vas brine kao lekara u privatnoj praksi?

Ako ste lekar registrujte se.

za Stetoskop.info/ Milica Milošević, direktor


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde