Inovacije u zdravstvenom sektoru


U In Centru u Beogradu nedavno je održan meetup na temu Inovacije u zdravstvenom sektoru. Učesnici su govorili o svojim počecima u zdravstvenom sektoru i na koji način su tu strast pretočili u sopstveni biznis, inovaciju i saradnju sa startapima.

Inovacije u zdravstvu

O promovisanju i unapređivanju kliničkih ispitivanja, naučne i istraživačke delatnosti, zdravlju i pravima pacijenata, govorila je, stručnjakinja za razvoj biznisa u oblasti farmaceutske i medicinske opreme ispred KLINIS-a, Maja Conkić, Ona je istakla da su klinička ispitivanja jedna od najregulisanijih oblasti u Srbiji i svetu, iako se za ovu oblast vezuje mnogo predrasuda, 

Klinička ispitivanja se vrše u cilju potvrđivanja svojstava lekova i medicinskih sredstava i postupaka, njihove bezbednosti i efikasnosti. Ovim postupkom, proverava se deklarisana primena koju je odredio proizvođač. Kada se jedno takvo istraživanje obavi po važećim standardima, biva međunarodno priznato i prepoznato.

Dr Ivana Kostić, suosnivačica Health Tech Lab, navela je važne korake u prepoznavanju inovacija u medicini, i kreiranje mreže organizacija kako privatnog, tako i državnog sektora, kako bi se inovacije prepoznale, razvijale i iskoristile. Ona je navela neke od novijih pronalazaka, među kojima je pametna rukavica, koja slepim ljudima pomaže u komunikaciji kroz prilagođavanje vizuelnih oseta auditivnim. Jedna od inovacija koja je odjeknula u javnosti je inovativni kateter beogradskog SafeCatch tima.

Čak 70 odsto hospitalnih komplikacija čine urinarne infekcije, koje nastaju kao posledica korišćenja katetra. Novi urinarni kateter odlikuje tehničko rešenje pomoću koga je sprečen transport bakterija iz spoljašnje sredine u sterilne delove urinarnog trakta.

U martu, startap SafeCath je pobedio na prvom ImagineIF! takmičenju za inovacije iz zdravstvenog sektora u Srbiji, a pre samo nekoliko dana zauzeli su visoko drugo mesto na globalnom ImagineIF! takmičenju za startape iz zdravstvenog sektora, održanom na Univerzitetu u Kembridžu. Dalje ih očekuje prikupljanje potrebnih sertifikata, dozvola i potraga za proizvođačem. Iako su se pojavile neke ponude iz inostranstva, ideja je da novi kateter ostane srpski proizvod.

Karijerni put Žakline Nedeljković, vlasnice Mobilne sestre, odlikovalo je celoživotno usavršavanje i posvećen rad. Nakon više od deset godina rada u državnoj zdravstvenoj ustanovi, kako kaže, donosi hrabru odluku da pređe u privatnu bolnicu. Upisuje studije iz oblasti zdravstvenog menadžmenta i ubrzo dolazi na rukovodeće mesto.

Bogato iskustvo joj je pokazalo da postoji oblast u pružanju zdravstvenih usluga, nakon što je prikupila kapital i obavila prirpemu, 2015. godine osniva Mobilnu sestru, ambulantu za kućnu zdravstvenu negu. Ljudima koji žele da pokrenu svoj posao savetuje da u startu budu realni i dobro procene mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

Za Stetoskop.info Miloš Đošić

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde