Načini i pravilna upotreba lekova


Da li ste nekada uzeli lek i rekli „ovo je prevelika doza za mene, prepoloviću ga“? Zašto neki lekovi imaju utisnutu linuju na sredini, zašto neki imaju kapsulu, a neki su jednostavno u obliku praška? Način uzimanja i pravilna primena lekova su podjednako važni kao i sama terapija.

Naime, izbor načina davanja nekog leka zavisi kako od vrste bolesti tako i od vrste leka. Lekovi se mogu primeniti: per os, sublingvalno, rektalno, na druge epitelne površine (npr. koža, rožnjača, vagina i nazalna sluznica), inhalaciono i primenom injekcije.

Najčešći način primene leka je  per os (kroz usta), a prednost je stabilnost leka i jendostavna primena.  Sublingvalno davanje leka je korisno kada je potrebno postići brži efekat delovanja leka, ali pod uslovom da lek nije neprijatnog ukusa.  Rektalno se mogu primeniti lekovi koji treba da deluju lokalno, kao i lekovi koji treba da ispolje sistemske efekte. Daje se kada pacijent ne može da proguta lek iz nekog razloga: povraćanje, koma, kaheksija.

Praškovi , kao jedni od vrsta lekova, mogu se podeliti prema jačini dejstva, pa imamo one blagog dejstva, koji se daju kao celi, i imamo one jakog dejstva, koje uzimamo po pola kesice, tj u umanjenoj dozi.

Tablete,  kao najčešći oblici leka, mogu biti u više oblika. Tablete za žvakanje, tablete sa produženim dejstvom, dražeje, puferete,  šumeće tablete,  lingvalete, bukalete,  oriblete,  tablete za implantaciju.

Kapsule , čvrsti oblici lekova, koji su namenjeni za per os primenu. Kapsule su precizno dozirani preparati, najčešće fabrički napravljene. Mogu sadržati ulja, praškove ili rastvore. Svrha kapsuliranja je da se koriguje neko svojstvo leka koje je neugodno za pacijenta (neprijatan ukus, miris ili boja), da bi se izbeglo štetno dejstvo leka na zube, usnu duplju ili želudac i kada je potrebno da lek dospe nepromenjen do tankog creva. Kapsule se obično prepisuju odraslima, i nikako nije poželjno otvarati kapsulu, i na neki drugi način primenjivati lek.

Svaki od načina primene je bitan, i nije slučajno tako napravljen, i zato, kada želimo da prepolovimo neki lik, ili možda mislimo da je to prevelika doza za nas, treba da se posavetujemo sa lekarom ili farmaceutom, jer ceo lek nije isto što i pola leka.


Kada lek možemo da prepolovimo?

Neke tablete se same po sebi teško lome, a neke se ne smeju lomiti jer se tako uništava njihovo dejstvo, i može doći do nekih neželjnih reakcija, kao što su inaktivacija leka, predoziranja odredjenom supstancom i dr.

Važno je napomenuti da neki lekovi imaju utisnutu liniju u sredini jednostvno zbog samog izgleda leka, i zato je veoma važno konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom o mogućnosti uzimanja manje doze datog leka. Zašto je moguće prepoloviti lek? Postoje lekovi koji imaju jednake supstance i mase sa obe strane leka, i u tom slučaju je naznačeno u uputstvu da oni mogu da se prepolove.

Medjutim, postoje i lekovi koji su i napravljeni da ne mogu da se lome. To su lekovi koji imaju svoj omotač, i na taj način je supstanca zaštićena od kisele želudačne sredine, i samim tim, ove lekove nije poželjno deliti, jer na taj način supstanca može da se oslobodi u želudcu i da dođe do neželjenih efekata.

Pravilna primena i upotreba lekova su još jedan korak do zdravog organizma, i svako poštovanje terapije i primene leka nas dovodi do konačnog ozdravljenja.

lek
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Luka Livaja 11.09.2020

    Prijateljica mi kaze, lekar joj je rekao da lek korvitol za srce od 20 mg deli po pola i pije ujutro i uvece. ja joj kazem nisi dobila 10 mg pola tablete da te radi 8 sati, nego si dobila 20 mg da te radi 4 sata ujutro i 4 uvece..ona zapela kako onda nisam pod terapijom. kazem to ti je koncentrat..trbalo bi skoro sve sto se deli da se doda neki neutralan lek u toj kolicini i da se sve pretvori u prah,i tek onda konzumira..recite sta je ispravno molim vas


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde