Sunčanica

Sunčanica je akutno oštećenje mozga izazvano sunčevim zračenjem.  Za vreme visokih temperatura, često čujemo da nam je  neophodna zaštita od sunca, a preporuka je da ne izlazimo po suncu od 12-17h - ali zašto? Kakve posledice može  da ostavi dugo izlaganje suncu?

 

Pored vidljivih simptoma, kao što su opekotine po telu, malaksalost, bol u glavi, jedan od ozbiljinih posledica koje mogu da se jave je sunčanica.

Sunčanica nastaje kao odgovor organizma na visoku temperaturu, i prekomereno izlaganje suncu glave i potiljka bez ikakve zaštite. Nisu sve osobe podložne brzoj sunčanici, ali deca, starije osobe sa honičnim bolestima, ćelave osoba i druge, svakako jesu.

Ono što je karakteristično za sunčanicu je da postoji i takozvana kasna sunčanica, koja je javlja pri spavanju ili tokom prvog sna.


Kada se javlja sunčanica?

Pošto se javlja kao odgovor na visoku temperaturu, svakako možemo da kažemo da se javlja prilikom dugog putovanja u prevoznim sredstvima bez klime, na moru, prilikom neadekvatne zaštite, takođe, i na planini, jer na planini ultraljubičasto (UV) zračenje se snažnije emituje.


Koji su simptomi sunčanice?

Nakon 6-12 sati od izlaganja suncu, sunčanicu možemo da prepoznamo po vrtoglavici, bolu u glavi, pojačanom znojenju, vrelim rukama i nogama, suvom kožom, crvenilo u licu, a može doći i do povraćanja. Svakako, telesna temperatura je povećana.

Pošto su sunčanici najpodložnija deca, roditelji veoma često sunčanicu pomešaju sa nekom infekcijom.

Ako se odmah ne reaguje sa adekvatnih lekovima i rashlađivanjem, može doći do kome ili smrti.

Kada primetimo da neko ima sunčanicu, osobu treba preneti u hladniju sobu, skinuti odeću sa nje, i dati hladne napitke. Telesna temperatura treba biti ispod 38 °C.

Pročitajte i: Kako prepoznati sunčanicu kod dece


Kada se treba obratiti lekaru

 • Ako je telesna temperatura uvećana i nakon primene lekova (antipiretik) i rashađivanja. Tada može da se radi i o nekoj drugoj bolesti, kao što je crevna infekcija.
 • Ako dođe do dužeg gubitka svesti, jer onda to može biti znak pada krvnog pritiska.
 • Ako je povraćanje dugotrajno, jer se onda radi o težem obliku sunčanice.


Prevencija

Sunčanica se može izbeći adekvatnom zaštitom od sunca, kao što su šeširi, ako je osoba izložena direktno na suncu. Takođe, bitno je da što više osoba bude u hladovini ako je to moguće. Ako je osoba izložena direktno na suncu, ali je sprečena da nosi šešir ili slično, potrebno je stalno rashlađivati kosu, glavi i potiljak vodom. Veoma je bitno piti puno tečnosti.

Dan posle sunčanice nije preporučljiv za sunčanje, već je potrebno biti u rashladnoj prostoriji i piti dosta tečnosti. Takođe, koristiti adekvatnu zaštitu.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa sunčanicom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Marija 20.08.2023

  Bolovala sam prije hodinu dana od herpesa virusa na mozgu i još imam simptoma, uz to sam dobila i epilepsiju. Pila sam Kepra 2.000mg, a sada pijem Tegretol 600 mg na dan, bila sam u Crikvenici prošli tijedan na odmoru i koristila sam suncobrane u toku dana - znači dolazila sam od 13 časova pa do navečer i temperature zraka 33, osjetila sam mučninu, temperaturu, slabost, gori tijelo, puno preznojavanje i loše u glav. Interesantno, nisam imala bolove u glavi, takođe ni za vrijeme virusa. Morala sam prekinut godišnji i došla sam doma, temperatura i dalje , ne znam da li je sunčanica, a obratit ći se ljekaru. Ubuduće ne vjerujem ni suncobranima u toku toplog dana, mada sam nosila kapu, i izlaganju preko dana u jakim temperaturama, a tako savjetujem i drugim.


 2. 04.08.2023

  Ja imam teperaturu 37,8, ne znam za koliko dana traju simptomi sunčanice?


 3. Miroslava 08.04.2023

  Koliko dana mogu da traju simptomi suncanice?


 4. Deleta 27.06.2021

  Osisao sam se na celavo bio Sam izlozen suncu ne Puno sada imam vrtoglavicu I bol u glavi pa me interesuje da li je to znak suncanice


 5. Predrag 17.06.2010

  Moj sin ima 11 godina juce smo bili na adu od 10-12h pa smo se vratili i nista mu nije bilo vec danas oko 17h, povracao je ali nema remperaturu, dao sam mu oranosol razmucen u soku od jabuke povaracao je zadnji put u 22, 30h i zaspao, neznam koji su simtomi. Zivim u lominoj 36/5.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde