Želiš da postaneš tata? Baci cigarete!

Muškarci koji žele da postanu očevi treba da prestanu da puše i tako povećaju izglede na uspeh medicinskog tretmana koji predstavlja najsavremeniju tehniku lečenja steriliteta.

Naučnici su dokazali da pušenje menja osobine DNK u spermi i lekari u Nemačkoj sumnjaju da ove promene mogu oštetiti embrion začet "in vitro" (IVF) ili veštačkom (vantelesnom) oplodnjom (vto) metodom lečenja muškog steriliteta koja omogućava da se samo jednim spermatozoidom oplodi žensko jajašce.

"Možemo pretpostaviti da bi odricanje od pušenja moglo koristiti parovima koji se podvrgavaju tehnikama I vantelesne oplodnje", rekao je dr Mihael Cicman sa nemačkog Instituta za reproduktivnu medicinu. On je upozorio da će zahvati u postupku vantelesne oplodnje biti dva ili tri puta neuspešniji kod muškarca pušača nego kod nepušača.

Pušenje veliki neprijatelj vantelesne oplodnje

"Pušenje po svoj prilici ima štetan uticaj u toku procedure vantelesne oplodnje, ali pušenje dodatno oštećuje DNK u spermi što može pogubno uticati na razvoj embriona", upozorio je dr Cicman.

U istraživanju 301 para koji su podvrgnuti vantelesnoj oplodnji, 22 odsto žena čiji su partneri pušači ostalo je u drugom stanju kroz postupak ICSI, u poređenju sa 38 odsto žena čiji su partneri bili nepušači. Doktor Cicman je naglasio da su slični rezultati postignuti i kod parova koji su prošli kroz veštačku oplodnju.

"Rezultati nesumnjivo pokazuju da se kod muškaraca pušača značajno smanjuje uspešnost u bilo kojoj od dve reproduktivne metode", zaključio je dr Cicman.

Međuitim, u slučaju da oba partnera puše, rezultati su još gori jer pušenje loše utiče i na žene pošto one "proizvode" manje jajašca sposobnih za  vantelesnu oplodnju.

"Naglašavamo da parovi koji puše ne samo da ugrožavaju sopstveno zdravlje već pušenje predstavlja rizik za ženu koja se podvrgava hormonalnoj stimulaciji začeća", upozorio je dr Cicman.

Zahvaljujući novoj reproduktivnoj tehnologiji u svetu je rođeno više od milion beba od vremena rođenja Luis Braun, prve "bebe iz epruvete" pre 28 godina. Otada je IVF najuspešniji postupak veštačke oplodnje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. velika 28.05.2010

  Neznam kako nekoj moze da podnese cigara toa e stetno i za tie sto pusat i za tie sto go disat dimot.


 2. maja 11.01.2010

  Da li je nekom uspelo od zamrznutih embriona poz


 3. Maša 14.12.2009

  Moj suprug je ostavio cigarete pre dve godine i da je bilo malo više sreće sada bismo čekali bebu-zatrudnela jesam nakon icsi metode ali na žalost radilo se o vanmateričnoj trudnoći. Bio nam je to drugi pokušaj. . . Za vreme prve vantelesne, bio je pušač.


 4. Petar 08.05.2009

  Kako je lečenje steriliteta dugotrajan proces koji zahteva potpunu posvećenost, ostavljanje cigareta treba da bude samo prvi korak. A svakako niko od nas ne bi hteo da tako ružnu naviku prenese svom detetu. Stalno zaboravljamo da deca odmalena uče, oponašajući prvo nas roditelje.


 5. Ratko 08.05.2009

  Ja sam do skoro pušio i rešio da ostavim cigare. Mogu vam reći da mi je prvih nekoliko dana bilo pakleno... Jedva sam izdržao da ne zapalim cigaru. Međutim od kako je prošlo 5 meseca ja ne osećam nikakvu potrebu za cigarama... Čak šta više gade mi se i sada stvarno ne vidim i jedan dobar razlog zbog kojeg sam pušio ranije a hiljadu razloga zbog kojih je dobro izbegavati pušenje. U ovom textu je opisan samo jedan od najvažnijih i potpuno se slažem sa onim ko je pisao članak. Cigare su najveća glupost čovečanstva!


 6. Milena Majic 04.04.2009

  Od kad sam videla kako na ultrazvuku izgleda materica trudnice koja puši čak i u trudnoći, nisam zapalila nijednu cigaretu! To je užasno i neopisivo. Sad sam saznala da pušenje loše utiče i na muškarce. Odličan tekst. Ljudi što pre moraju postati svesni lošeg uticaja duvana! Samo tako nastavite.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde