Revolucija u lečenju steriliteta

trudnicaLekar prof. dr Aleksandar Ljubić i njegov stručni tim pokrenuli su pravu revoluciju u oblasti reproduktivne medicine. Uprkos skeptičnoj javnosti o lekarima u Srbiji i uslovima u kojima se oni školuju i rade, grupa ovih visokostručnih ljudi uspela je da dokaže da mogu da osvoje svet. Njihovo istraživanje i stručni rad odveo je reproduktivnu medicinu svetlosnu godinu unapred. 
 
Evo šte je vođa tima Prof. dr Aleksandar Ljubić izjavio tim povodom:
 
"Reč je o novoj metodi Ovarijalne in Vitro Aktivacije (OVA). Ova metoda podrazumeva transplantaciju genetski aktiviranog sopstvenog tkiva u jajnike. Ova metoda ruši dosadašnja mišljenja nauke da jajnici imaju unapred određen broj jajnih ćelija i da tokom života nije moguće proizvesti nove jajne ćelije".
 
Tim naučnika na Univerzitetu u Edinburgu je tokom studije hemoterapijskog leka za koji se smatra da nema uticaja na reproduktivni sistem, otkrio da ženski jajnici mogu prevazići broj jajnih ćelija za koji se smatralo da je fiksan tokom života.
 
Naš lekarski tim na čelu sa prof. dr Ljubićem do ovog saznanja došao je i pre kolega iz Edinburga.
OVA predstavlja proceduru kojom se sopstveno, genetski aktivirano ovarijalno tkivo, transplantira u jajnike koji počinju da proizvode nove jajne ćelije.

Ova metoda doprinosi regeneraciji i podmlađivanju, prevenciji bolesti i starenja jajnika. Pozitivan efekat je takođe odlaganje menopauze i stimulisanje začeća.

"Ovo je prava primena tkivnog bioinženjeringa sa menjanjem i pojačavanjem genetskog potencijala jajnika. Osnovni cilj ove metode je da, uz lečenje steriliteta, utiče na zdravlje žena. Veoma važan efekat primene novih metoda podmlađivanja (OVA, SEGO) je popravljanje kvaliteta života. Pored toga pozitivni efekti su sprečavanje bolesti i produžetak regenerativnog perioda žena.
 
Glavni cilj je ostvarivanje najbolje uloge – majke", rekao je prof. dr sci med Aleksandar Ljubić. Ove godine je izabran za profesora po pozivu na jednom od najboljih Univerziteta na svetu, Cornell Univerziteta u New York, USA.
 
“Prvi korak OVA procedure podrazumeva laparoskopsko skidanje dela kore jajnika. Ovo je procedura koja se vrši u opštoj anesteziji, u dnevnoj bolnici. Tokom drugog dela OVA procedure se u laboratorijskim uslovima dobijeno tkivo biotehnološki aktivira, blokiranjem grupe gena koji negativno utiču na razvoj ćelija jajnika, i stimulacijom gena koji podstiču njihov razvoj i aktivnost.
 
Poslednja faza OVA procedure podrazumeva vraćanje sopstvenog tkiva u jajnike. Ova faza se vrši bez operacije, pod kontrolom trodimenzionalnog kolor dopler ultrazvuka. Posle ove intervencije sledi otpust pacijentkinje. Aktivirano tkivo deluje na jajnik, koji ponovo počinje svoju funkciju stvaranja hormona i jajnih ćelija.
 
Ovo otktriće dovešće do neverovatnog broja promena. Osim pomaka u medicinskom smislu, društveni normativi bi takođe mogli biti poprilično uzdrmani. Šta će značiti u budućnosti to što će ženin reproduktivni ciklus trajati baš koliko i kod muškarca? Da li ovo znači da je gotova saga donora jajnih ćelija ?
 
Izvor: pasarella.rs
 
Želite za zakažete pregled kod lekara? Popunite kontakt formu i zakazaćemo pregled za Vas.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Jelena 28.03.2024

  Pozdrav .Trudnica sam 14. nedelja trudnoće.Na pregledu mi je rečeno da mi je insercija pupčanika marginalna do paracentralna. Zanima me Vaše mišljenje koliko je opasno i slično. Hvala.


 2. katarina jovanovic 02.03.2022

  kako zakazati pregled hvala


 3. PETROVIC TÜNDE 11.06.2021

  Pozdrav.Javljam se sa problemom hormona. Dijagnoztizali su mi nizak hormon AMH.i pocetak menopauze to znaci da nemam rezervnu jajnu celiju. Imam 34 godine.imala sam ciste na oba jajnika.i jednu neuspelu trudnocu.posle toga sam htela na VTO.al su me odbili zbog AMH niskog hormona i sto nemam referens jajnu celiju.interesuje me jel moze to da se leci.Hvala unapred.


 4. Lidija Taneva 10.12.2016

  Zanima me da li će i osobe koje imaju Tarnerov sindrom hypogonadizam, nemaju svoje jajne ćelije i kojima su uterus i ovarijumi nedovoljno razvijeni moći ovim putem da se ostvare kao majke?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde