Počinje zamrzavanje reproduktivnih organa o trošku države

Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države počinje  15. juna, izjavila je jutros v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje  Sanja Radojević Škodrić.

 

To znači da će parovi koji učestvuju u procesu  vantelesne oplodnje moći će o trošku države da sačuvaju reproduktivni materijal za eventualni novi pokušaj. 

Vantelesnu oplodnju je moguće obaviti u  pet državnih i 11 privatnih klinika. Tokom prva tri meseca ove godine država je platila vantelesnu oplodnju za 886 parova, a prošle godine za 3.500 partnera. Većina ovih klinika ima opremu za zamrzavanje reproduktivnih ćelija. 

Zamrznuti embrioni čuvaju se pet godina , a ukoliko parovi to žele, mogu potpisati saglasnost da njihovi embrioni budu zamrznuti još pet godina. 

Sanja Radojević Škondrić je kazala da će od kraja sledeće nedelje zdravstvene ustanove moći da krenu u nabavku terapije za spinalnu mišićnu atrofiju. 

Ona je navela i da će terapiju primiti prva grupa koja je za to određena, a da će se naredne nedelje razmatrati i druga grupa.

 Podeli tekst:
Izvor: B92

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde