Jednodnevna dijagnostika bračne neplodnosti


Savremena dijagnostika bračne neplodnosti trebalo bi da započne nakon jedne godine pokušavanja da se trudnoća ostvari, ali sa punim pravom i nakon 6 meseci kod žena starijih od 35 godina.
Trebalo bi da ova pretraga što kraće traje, da je maksimalno tačna i minimalno invazivna, bez posebog interferiranja sa profesionalnim aktivnostima i da daje što veći broj informacija vezanih za reproduktivne mogućnosti bračnog para.
Jednodnevna dijagnostika je novi koncept ispitivanja bračne nepolodnosti i podrazumeva sledeće:

Na zakazani termin pacijentkinje se javljaju sa rezultatima hormonskih analiza i spermograma supruga. Hormonske analize koje se traže su:
- folikulostimulirajući hormon (FSH),
- luteinizirajući hormon (LH),
- estradiol (E2) i
- prolaktin (PRL) – od 3. do 5.dana ciklusa.

Javljanjem na zakazani termin za jednodnevnu dijagnostiku bračnog steriliteta, uzimaće se detaljni podaci i nalazi koje pacijentkinja donosi sa sobom. Sve pacijentkinje će dobiti antibiotsku profilaksu (doxycyclin tbl, ukupno pet tableta, započevši na dan intervencije).

Uradiće se transvaginalni ultrazvučni pregled. Potom će se, u operacionoj sali, u trajanju od 5 - 15 min, u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji uraditi histeroskopija i transvagnalna laparoskopija.
Histeroskopija podrazumeva pregled šupljine materice i uočavanje određenih nepravilnosti u njoj kao što su polipi, miomi, pregrade, priraslice i slično, te istvoremeno i njihovo uklanjanje.
Transvaginalna laparoskopija podrazumeva vaginalni pristup ulaska u trbušnu duplju i pregled jajnika, jajovoda, materice i peritoneuma trbušne duplje.

Nakon intervencije, (oko 2h) bračni par odlazi sa Klinike sa kompletnom informacijom o stanju genitalnih organa, tačnom dijagnozom i predlogom za dalji način lečenja.

Ova dijagnostika se odnosi samo na one pacijente koji nisu prethodno radili histeroskopiju, standardnu abdominalnu laparoskopiju ili HSG snimanje. Ukoliko su uradili neki od ovih postupaka, moguće je zakazati konsultaciju radi daljeg dogovora o lečenju bračne neplodnosti.

Pacijentkinje koje žele da obave ispitivanje mogu da se jave na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodina ili u neku drugu nadležnu instituiju te da zakažu termin.
Od 5. dana ciklusa u kojem bi se sprovodilo ispitivanje neophodno je uzimati kontraceptivne tablete, 1 uveče, u cilju bolje vizualizacije šupljine materice.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Tanja 12.02.2012

  Da li se ovako nesto moze uraditi u Beogradu i gde i kako?
  Hvala unapred na odgovoru!


 2. Lav 12.10.2009

  Odgovor Irini: da si samo malo pažljivije pročitala ceo tekst naišla bi i na sledeći deo: "ova dijagnostika se odnosi samo na one pacijente koji nisu prethodno radili histeroskopiju, standardnu abdominalnu laparoskopiju ili hsg snimanje" sledeće, ovo je osnovni set pretraga, a na osnovu dobijenih rezultata vrše se dopunska ispitivanja po potrebi.


 3. Ljiljana 06.10.2009

  Hvala vam sto ste na jednom mestu, ukratko, napisali sta nas to ceka. Muz i ja vec mesec dana obijamo vrata da dobijemo prave informacije, ovo nam je koliko toliko olaksalo posao. Puno vam hvala jos jednom.


 4. I 30.09.2009

  Mislim da se na ovaj nacin postavljaju stvari kao da zena od 35. godina mora imati problem za koji je potrebno raditi histeroskopiju koja je ili vrlo bolna ili se radi u totalnoj anesteziji bez predhodne dodatne provere muskarca. Sta kazete na situaciju gde je zena potpuno zdrava, imala 35. Godina ili ne, a muskarac oligospermiju, astenospermiju i visok procenat antispermatoiznih tela i direktno i indirektno? Zar ne treba u redovnu dijagnostiku ukhuciti test na antispermatozoida tela, vec kao sto to obicno biva, zenu maltretirati fizicki i psihicki, velikim brojem pregleda, a da ne govorimo o insemenacijama koje su u ovom slucaju besmislene, maltretiranje zena i gubljenje vremena?


 5. Irina 30.09.2009

  Zaboravili ste da postoje slucajevi gde je zena, imala-nemala 35. godina potpuno zdrava, a muskarac vrlo ocigledno uzrok bracne neplodnosti. Ne vidim zasto sto bi zeni bila radjena histeroskopija i laparaskopija, a da muskarac ima oligospermiju i astenospermiju, recimo sa velikim procentom antispermatozoidnih tela. Zar ne bi trebalo da se neko seti prvo da uradi test na antispermatozoidna tela kod meskarca, a ne da mucite zene i da ih podvrgavate raznim neprijatnim, psihicki i fizicki, dijagnostickim metodama, samo zato sto ima 35. godina. Poznato je i da se kvalitet i broj spermatozoida smanjuje sa godinama muskarca. Ukoliko postoji veliki problem kod muskarca i ne jedina opcija jeste vantelesna oplodnja jeste jedini nacin da se dobije potomstvo, tako da sve insemenacije i ivf cak postaju besmisleni.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde