Rođene bebe začete vantelesnom oplodnjom


U niškom porodilištu rođene prve bebe začete vantelesnom oplodnjom. Dve devojčice, bliznakinje, na svet došle zahvaljujući Nacionalnom programu za besplatnu vantelesnu oplodnju za hiljadu bračnih parova u Srbiji.

Majka, 34-godišnja Biljana, jedna je od onih žena sa juga Srbije, koje zbog vantelesne oplodnje nisu morale da putuju u Beograd ili Novi Sad.

"Stvarno sam presrećna. Zaista ovo ne može da se meri ni sa jednim iskustvom", kaže Biljana.

Dobrodošlicu bliznakinjama poželeli su i stručnjaci za vantelesnu oplodnju Novosadskog kliničkog centra, koji 20-godišnje iskustvo u toj oblasti prenose na kolege iz Niša.

"Bebe su dobro, majka je na intenzivnoj nezi, dobro se oseća, i svi smo presrećni", rekao je šef odseka za sterilitet Dejan Mitić.

"Kada dođete do ovog rezultata, onda znate da to nije delo samo jednog čoveka, već jednog tima, dobre opreme, odlične podrške, kvalitetnih ljudi i vere u to da ćete svaki dan imati još ovakvih beba", kaže doktor Vesna Kopitarović iz KC Vojvodina.

Niški klinički centar za sada je jedina ustanova južno od Beograda u kojoj se vrši vantelesna oplodnja o trošku države.

Na listi čekanja uglavnom su žene sa juga Srbije, koje ispunjavaju stroge kriterijume Republičke zdravstvene komisije.

"Kao čovek, i kao direktor Kliničkog ceentra veoma sam zadovoljan i ponosan što smo uspeli da ostvarimo zadati cilj", kaže direktor KC Niš Srbobran Trenkić.

Kroz specijalnu laboratoriju niškog Kliničkog centra, od novembra prošle godine prošle su 53 žene, do kraja godine biće ih još toliko.

Specijalna oprema pomogla je da 23 žene začnu uglavnom blizanačku trudnoću, i zato je procenat uspešnosti vantelesne oplodnje u Nišu čak 40 procenata.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Seka 12.03.2010

  Drago mi je da i na nas -iskusane-nekim problemom da dobijemo bebu neko misli pa nam besplatno uradi vantelesnu oplodnju, ja sam 4 godine u braku, juce sam radila histeroskopiju i predlozili su mi da radim vantelesnu oplodnju ali me zanima koliko to traje i koliko vremena da cekam da me pozovu u taj nacionalni program, pisite ako imate iskustva. . .


 2. julijana 03.11.2009

  Drago mi je za biljanu i nek su je zive i strave bebe a i ona. Ja imam isto bre veliku zelju ja sam vec 3 godine u braku ali ne moze svuda sam bilo di kot sam stigla bila i lecila se ali nista ot toka sve je u redu samnom i za moj im covekom zato bi volela da i to pokusam.


 3. AMELA 28.09.2009

  Postovanje. Ja sam Amela iz Ruzle bih. Ja imam jedan problem nije veliki ali nema ko da mi pomogne nasi ljekari me ignorisu. Moj problem je sekundarni sterilitet, nazvan oblitercije jajovoda obostrano. Citala sam na internetu da se to moze laparoskopijom odstranit to. Da li je moguce molim vas da mi odgovorite na moje pitanje. Imam djevojcicu punih 5 godina joj je nastalo nikad poslije nisam ostala trudna. Ja zelim jos jedno dijete ovde u bih mi predlazu ivf ja iskreno nisam za to ne znam sto ali mislim da ima laksi nacin. Da li sam u pravu? Molim Vas da mi odgovorite. Pozdrav iz Tuzle.


 4. renata 20.08.2009

  Kažete da je uspeh 40% ? Zašto ne kazete koliko procenta žene iznesu trudnoću do kraja? Nije uspeh samo da se začne trudnoća. U Mariboru govore koliki je procenat iznešene trudnoće.


 5. irena 20.08.2009

  Čestitam roditeljima rodjenje beba, drago mi je da je Biljana postala majka, i pozdravljam lekare koji su pomogli Biljani da postane majka, ja ovu metodu nisam znala, tj da postoji u Srbiji, cula sam da toga ima samo u Turskoj ali tamo kosta sa hiljadama eura, i nazalost ne uspeva svakome, da odrzi trudnocu, ja bih volela opsirnije da znam o ovoj metodi, jer imam sestru koja vec 6 godine braka ne moze imati bebu, lekari kazu da je u redu snjom al sa muzem nije bas sve ok, mada nisu mu sve celije mrtve, da li postoji ikakva sansa da se ona javi kod Vas hvala Vam unapred.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde