Histeroskopija

Histeroskopija je endoskopska metoda ispitivanja unutrašnjosti cervikalnog kanala, materične šupljine i otvora tuba. Histeroskopija (uteroskopija, metroskopija) (gr. ύστέρα – materica, σκοπέω - gledam) je najstarija endoskopska metoda u ginekologiji, koja datira još od Vavilonaca. Uprkos tako davnim počecima, u kliničkoj praksi se svakodnevno primenjuje tek poslednjih petnaestak godina, zahvaljujući tehnološkom napretku instrumenata.

Tehnika rada

Intervencija ne mora da se radi u opštoj anesteziji. Pacijentkinja se postavlja u položaj za litotomiju. Posle aplikovanja porcioadaptera (nekada je potrebno uraditi i dilataciju cervikalnog kanala) uvlači se histeroskop, uz insuflaciju gasa pod pritiskom, koji širi materičnu šupljinu, ili uz instilaciju tečnosti, najčešće dekstrana.

Indikacije

Ova metoda je suverena u evaluaciji abnormalnog krvarenja iz uterusa. Pored toga, histeroskopiju je neophodno uraditi kod sumnje na polipozu endometrijuma, kod anomalija uterusa, sinehija (priraslice unutar materice – Ashermanov sindrom) i kod pacijentkinja sa infertilitetom. 

Interventna histeroskopija

Posle napravljene inspekcije cervikalnog kanala, šupljine materice, uterinih ušća jajovoda, moguće je instrumentima specijalno adaptiranim za ovu vrstu intervencije uraditi biopsiju suspektnih mesta sluznice, atheziolizu, ekstrakciju spirale, polipektomiju i miomektomiju.


Tehnika histeroskopskog pregleda

Histeroskopska slika malignog tumora endometrijuma.

Biopsija suspektnog dela endometrijuma tokom histeroskopije

Athezioliza (presecanje priraslica) tokom histeroskopije

Vađenje (ekstrakcija) urasle spirale u sluznicu materice tokom histeroskopije

Uklanjanje polipa sluznice materice tokom histeroskopije

Uklanjanje submukoznog mioma tokom histeroskopije
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa histeroskopijom.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde