Lekovi koji se mogu nabaviti bez recepta (OTC preparati)

Lekovi koji se mogu nabaviti bez recepta uglavnom ublažavaju najčešće tegobe: blaže bolove, kašalj i druge tegobe koje prate prehladu i kijavicu, lekovi protiv gorušice, poremećaja varenja, muke i povraćanja, proliva, zatvora i šuljeva. Tu spadaju i svi vitamini i minerali, kao i lekovi protiv nekih promena na koži ili protiv manjih povreda.

Najznačajnija osobina svih ovih lekova je njihova ograničena efikasnost, što znači da ne utiču na uzroke bolesti i zato od njih ne treba očekivati previše. Realno je očekivati ublažavanje pojedinih tegoba, što je važno imati u vidu, kako se ne bi uzimale prevelike doze ovih lekova. To ne znači umanjivanje važnosti ublažavanja simtoma bolesti, već je bitno naglasiti značaj poznavanja mogućnosti i dometa ove grupe lekova.
   
Druga bitna osobina lekova koji se izdaju bez recepata je postojanje izvesnog rizika, koji je daleko manji nego kada se uzimaju lekovi koje lekar propisuje na recept. Kao primer navešću sledeće lekove:
  • Lekovi protiv kijavice (pr.Ephedrin, Naphazolin) sužavaju krvne sudove i smanjuju otok sluzokože nosa, što olakšava disanje, međutim oni mogu povećati krvni pritisak kod bolesnika sa povišenim krvnim pritiskom,
  • Pri uzimanju lekova protiv povraćanja (Dramamine, Rodavan) ne preporučuje se upravljanje vozilima ili mašinama, zbog značajnog smanjenja pažnje i radne sposobnosti,
  • Sirup protiv kašlja nije bezazlen lek za bolesnike sa šećernom bolešću, jer većina njih su koncentrovani rastvori šećera.
Jedno veliko istraživanje je pokazalo da šak 18% prijema u bolnicu je bilo posledica uzimanja lekova  bez recepta.

Stoga bi upozorenje glasilo

Ne lečite se napamet. Uvek pažljivo pročitajte uputstvo prilozeno uz lek i  pridržavajte ga se.
Uvek zatražite savet farmaceuta kada kupujete bez recepta lek za bebu, staru osobu, trudnicu ili dojilju.

Zatražite objašnjenje farmaceuta o upotrebi leka ako niste razumeli uputstvo priloženo uz lek.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde