Veštački zaslađivači i rizik od prevremenog porođaja


Renomirani naučni časopis Journal of Family Planning and Reproductive Health Care nedavno je objavio članak u kojem je razmatrana moguća veza između konzumacije veštačkih zaslađivača i nepovoljnih ishoda u trudnoći, posebno prevremenog porođaja i niske porođajne težine. Autor članka, dr Karlo La Vekija (dr. Carlo La Vecchia) sa Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri u Milanu, proučio je podatke iz norveške studije (Englund – Ogge) iz 2012. i podatke iz danske studije (Halldorsson) iz 2010. pa je zaključio da nema dokaza da pića sa veštačkim zaslađivačima koja su odobrena za korišćenje mogu uticati na prevremeni porođaj.

Isti zaključak donela je i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA). Nakon što je proučila rezultate Halldorsson studije, EFSA je 2011. zaključila da Halldorsson studija nije dokazala uzročno-posledičnu vezu između konzumacije pića sa veštačkim zaslađivačima i prevremenog porođaja.

U planiranju porodice jedan od najvažnijih delova je kako da trudnoća prođe najbolje za majku i naravno za novorođenče. Stoga je svaka informacija o pravilnoj ishrani i svemu što se sme i ne sme unositi za vreme trudnoće, kako pravilno jesti i šta najbolje piti, a da to nema uticaja na zdavlje trudnice, vrlo korisna za buduću majku.

Mogući odnosi između veštačkih zaslađivača i nepovoljnih ishoda u trudnoći, naročito prevremenog porođaja i niske porođajne težine, nedavno su postali od velikog značaja, s obzirom na raširenu upotrebu zaslađivača i učestalost prevremenih porođaja, posebno u razvijenim zemljama.

Naučno mišljenje o sigurnosti aspartama

Imajući to na umu, 8. januara 2013. Evropska agencija za bezbednost hrane objavila je privremeno naučno mišljenje o sigurnosti veštačkog zaslađivača aspartama. U saopštenju EFSA-e se navodi: U ovoj ponovljenoj proceni sigurnosti aspartama, naučni stručnjaci EFSA-e proučili su sve dostupne informacije o aspartamu i njegovim produktima razgradnje primjenjujući detaljnu i metodičku analizu i zaključili su da ne postoji opasnost za potrošače pri trenutnim nivoima korišćenja. Prihvatljiv dnevni unos (PDU) za aspartam se smatra siguran za opštu populaciju i unos aspartama je ispod granica prihvatljivog dnevnog unosa.

Ponovna procena sigurnosti aspartama je deo procesa ponovne procene svih aditiva koju je Evropska komisija zatražila od EFSA-e i koja treba biti sprovedena do 2020. godine.


Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde