Trudnice i dojilje treba da povećaju unos vitamina D tokom zime


Britansko ministarstvo zdravstva preporučilo je trudnicama i dojiljama da tokom mračnih zimskih meseci povećaju unos D vitamina da bi se smanjio rizik obolevanja deteta od epilepsije i rahitisa.

Britanski doktori su sve češće počeli prijavljivati nedostatak D vitamina kod dece, a najvećem riziku od toga izložena su deca azijskog, afro-karipskog i bliskoistočnog područja, prenosi Reuters.

"Ako trudnici ili dojilji manjka D vitamin i beba će imati nizak nivo tog vitamina, ali i kalcijuma, što može prouzrokovati epileptične napadaje u prvim mesecima života", kaže Colin Michie, pedijatar iz londonske bolnice Ealing.

Petnaestominutno izlaganje glave, ruku i ramena suncu tokom leta dovoljno je da se u telu stvore dovoljne količine D vitamina, ali zimi, kad su sunčani intervali ograničeni, taj se vitamin mora osigurati iz hrane poput masne ribe kao što su losos, tunjevina i sardina; iz jaja; obogaćenih žitarica i hleba.

Osim toga, prema savetu britanskog ministarstva, trudnice, dojilje i deca do četiri godine mogli bi tokom zime uzimati i dodatnih 10 miligrama D vitamina.

Manjak ovog vitamina može uzrokovati rahitis, koji je bio dosta čest u Britaniji početkom prošlog veka, a za koji se mislilo da je iskorenjen pedesetih godina zahvaljujući boljoj ishrani stanovništva. Manjak vitamina D može dovesti i do drugih deformacija kostiju, lošeg oblikovanja zuba, ograničenog rasta i opšteg slabijeg zdravstvenog stanja.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde