Amalgamske plombe na crnoj listi


Crne tj. amalgamske plombe koje se upotrebljavaju već 200 godina u stomatologiji sadrže opasnu živu. Počele su se upotrebljavati kao zamena za skuplje zlatne plombe.

U plombama se živa meša sa drugim materijalima, kao što su bakar, kalaj, srebro i cink. Smatra se da u kombinaciji sa tim materijalima, živa postaje bezopasna.

U testu izdaha sa žvakačom gumom pokazalo se da osoba sa amalgamskim plombama ima 4-6 puta veću koncentraciju žive od osobe bez njih. Oko 90% žive kondenzuje se u plućima otežavajući disanje, zatim u bubrezima, jetri i želudcu, a najopasnija je kad dospe u mozak jer je neurotoksična. Zbog toksičnog delovanja, funkcija bubrega opada za 50%, a gubitak natrijuma iz organizma poraste za 300%. Usled toga se stvara renin, raste krvni pritisak i dolazi do srčanih smetnji što su dokazala ispitivanja na majmunima.

Najnovija saznanja o štetnosti živinih plombi stečena na Univerzitetu u Calgariju posebno su zaoštrila dilemu o upotrebi plombi kad su u pitanju trudnice. Savetuje se izbegavanje živine plombe zbog mogućeg štetnog delovanja na plod, pa se predlažu kao zamena predlažu kompoziti.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde