Pripremite se za porođaj redovnim vežbanjem


Poznato je da  vežbanje tokom trudnoće smanjuje bol u leđima i olakšava ostale tegobe koje trudnoća donosi. Međutim, vežbanje služi i kao priprema za porođaj.

Uopšteno, vežbanje pozitivno utiče na zdravlje tokom trudnoće i na iskustvo porođaja. Potrebno je da ste aktivni minimum 30 minuta na dan i tako pet dana u nedelji.

Mnoge žene mogu raditi uobičajne vežbe, ali bi svakako trebalo razmotriti vežbe koje su namenjene i prilagođene trudnicama. Istina je da mnoge žene nastavljaju sa vežbama koje su koristile i pre nego su zatrudnele: trčanje, aerobik, vožnja bicikla, roleri, skijanje, dizanje tegova i sl. Druge žene zbog jutarnjih mučnina i umora žele da vežbanje bude manje naporno.

Kad se umorite - usporite i odmorite

Važno je samo da za vreme trudnoće slušate svoje telo. Kad se umorite - usporite i odmorite se. Ne morate raditi zahtevnije vežbe, dovoljna je i šetnja. Za žene koje nastavljaju jači tempo vežbanja bitno je da prate svoje signale u telu i postupno smanjuju intenzitet vežbi kako trudnoća napreduje.

Pre vežbanja pojedite lakši obrok

Pre vežbanja pojedite lakši obrok ili popijte voćni sok 15 do 30 minuta pre vežbanja. Nemojte mučiti svoje telo, jer ako niste ništa jeli vašem telu može ponestati glukoze što tera jetru da u krv ispušta ketone koji mogu naštetiti fetusu. Žene koje praktikuju vežbanje za vreme trudnoće trebaju uneti od 150 do 30 kalorija više na dnevnoj bazi.

Izbegnite pregrevanje

Uvek pijte dovoljno tečnosti kako bi ste izbegli "pregrevanje". Važno je da pijete dovoljno tečnosti pre, tokom i posle samog vežbanja kako bi ste izbegli dehidraciju.

Izbegavajte opasne sportove

Izbegavajte sportove koji uključuju moguće fizičke kontakte, poput fudbala ili košarke. Vežbanje na nadmorskim visinama iznad 1800 m i ronjenje, takođe mogu naštetiti fetusu. Možete raditi naporne vežbe jedino u slučaju da ste profesionalna sportistkinja. Ukoliko primetite da ne možete normalno da razgovarate tokom vežbanja, onda ste prešli granicu između umerenog i prevelikog napora.

Kada prekinuti vežbu i posetiti lekara

  • Pojačan umor, nedostatak vazduha
  • Bol ili grčeve, pogotovo u području karlice
  • Vaginalno krvarenje
  • Vrtoglavicu
  •  Lupanje srca ili neugodne osećaje u grudima
  •  Učestale kontrakcije
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde