Prevaziđite krizu u vezi

Osećaj da u vašem odnosu sa partnerom nešto "škripi" nije razlog da odmah dignete ruke od te veze. Ipak, da biste probleme rešili morate prvo priznati da postoje.

Ako partneri previše oklevaju, mogu doći u situaciju da vezi više nema spasa. Što pre počnete da rešavate problem, veće su šanse da ćete u tome i uspeti, a često se dešava i da uspešno prevazilaženje krize dodatno osnaži vezu. To se čak odnosi i na ozbiljne probleme koji uključuju prevaru ili neki drugi postupak koji dovodi do toga da se jedan od partnera oseća izneverenim.

Sa druge strane, ako ste svesni da problem postoji, a uporno izbegavate razgovor o tome, onda zapadate u vrzino kolo poricanja i "okretanja glave" iz kojeg nema izlaska. Ako ne reagujete na vreme, udaljićete se toliko da više neće biti moguće ponovno uspostavljanje bliskosti. A onda ćete doći u situaciju da ni ne želite da "sredite" stvari, nego čekate da se veza završi i da nastavite sa svojim životom.

Čak i ako ste se navikli na trenutno stanje i ekscesne situacije vas ne pogađaju previše, a opet vam se neke stvari stalno ponavljaju, možda bi trebalo da preispitate vaš odnos sa partnerom.

Evo nekoliko znakova koji ukazuju na krizu u vezi

  • Svađe nisu stvar trenutka, već najčešći vid komunikacije
  • Pažnju i razumevanje ne dobijate od partnera, već ste primorani da utehu i ohrabrenje potražite kod prijatelja ili članova porodice
  • Više ne možete ni da se setite čime vas je partner privukao na početku veze
  • Nema intimnosti - spavate u odvojenim krevetima ili u različitim sobama i toliko ste neprijateljski raspoloženi jedno prema drugom da vam seks nije ni nakraj pameti
  • Izbegavate da vreme provodite zajedno, a viđanje sa prijateljima nekako je postalo važnije od šetnje sa partnerom
  • Osećate se bespomoćno i imate utisak da je situacija beznadežna; čini vam se da je vezi došao kraj, ali niste sigurni šta da preduzmete, a ljutnja, očajanje i tuga postaju dominantna osećanja
Ako se često osećate tako, vreme je da nešto preduzmete pre nego što dođete do tačke sa koje nema povratka. Razgovarajte sa partnerom, stavite mu do znanja kako se osećate i pokušajte da rešite probleme. Ako otovren razgovor ne pomogne, ali oboje osećate da se vredi boriti za vezu jer ljubav nije nestala, možete potražite i stručnu pomoć. Posavetujte se sa psihologom, možda vam pomogne.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde