Seksualna zavisnost razara život

Stručnjaci se poslednjih desetak godina bave brojnim problemima vezanim za poremećene seksualne odnose. Stres, obaveze i finansijska situacija utiču na odnose među partnerima i dovode do rasturanja mnogih veza i brakova zbog lošeg seksualnog života.

Ali, i seksualna zavisnost jednog od partnera može dovesti do velikih problema. Ovaj poremećaj retko se shvata ozbiljno, ali je i za one koji od njga pate i za osobe sa kojima su u vezi razarajući.

Psiholozi seksualnu zavisnost opisuju kao "aktivnost vezanu za seks koju pojedinac ne može da kontroliše". Zavisnici stalno tragaju za seksom, bez obzira na probleme koje to može da izazove na emotivnom i socijalnom planu.

Problem se može manifestovati kao prekomerno uživanje u pornografiji, česta masturbacija, egzibicionizam, voajerizam, sklonost ka rizičnim odnosima...

Seksualna zavisnost funkcioniše na sličan način kao alkoholizam ili narkomanija. Za vreme odnosa telo proizvodi niz hemijskih reakcija zbog kojih se osećamo prijatno, i pojedinac počinje da zavisi od tog osećaja .

Zavisnost od seksa manifestuje se na različite načine

 • Osoba ne može da se oslobodi osećaja da je njeno ponašanje van kontrole, ali je nemoćna da bilo šta preduzme
 • Bavi se visokorizičnim aktivnostima, koje mogu ići i do autodestrukcije
 • Često menja raspoloženja kada se radi o seksualnim aktivnostima
 • Provodi mnogo vremena u planiranju, traženju partnera, a zatim sledi period griže savesti i oporavka
 • Zapostavlja važne privatne i poslovne obaveze
Zavisnici od seksa obično pate, stide se svog ponašanja, ali nisu u stanju da uspostave kontrolu nad svojim postupcima - za tako nešto neophodna je pomoć stručnjaka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Lepotica i Zver 24.02.2018

  Hvala za tekst. 


 2. JADAN ja 13.02.2009

  Jbt ja sam zavisnik!


 3. Sani Armani 24.12.2008

  Znam nekoliko osoba koje su zavisnici i stavrno imaju identicne simptome, samo ne znam da li osecaju grizu savesti. Cudna boljka ...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde