Poremećaj seksualne funkcije

Nekada se smatralo da o seksualnom odnosu posle 70. godine ne bi trebalo raspravljati. Međutim, danas je prihvaćen stav da je intimnost veoma važna tokom čitavog života. Promene u seksualnoj želji su česte u odmaklom životnom dobu. Iako se želja za odnosom smanjuje, individualne varijacije su veoma velike. Pre postizanja kompletnog odnosa neophodna je duža predigra i duži period da bi partner doživeo orgazam. Ove promene su normalne konsekvence procesa starenja, ali one same po sebi ne čine da se u seksu manje uživa.

Šta znači poremećaj seksualne funkcije?

 
Problemi u seksualnom funkcionisanju, kao što je bolan odnos ili impotencija, obično su posledica nekog drugog poremećaja. Bolan seksualni odnos je čest kod žena u menopauzi i posledica je smanjene lumbrikacije ( vlaženja) vagine. Impotencija može biti posledica stresa, depresije ili bolesti. Mnogi od ovih poremećaja mogu se lečiti.

Potpuno otsustvo seksualne želje veoma je retko, izuzev kod teških bolesti, gubitka bračnog druga ili depresije. Smatra se da je 70% muškaraca starijih od 80 godina impotentno. S druge strane, samo je 20% muškaraca mlađih od 60 godina smanjene seksualne moći. Kod najvećeg broja impotencija je reverzibilna nezavisno od godina starosti.

 

Koliko je ozbiljan poremećaj seksualne funkcije?

 

Smanjenje ili gubitak seksualne želje ili moći ozbiljan je problem samo ako dovodi do smanjenja kvaliteta života Vas ili Vašeg partnera. Međutim, nema negativnih uticaja na fizičko zdravlje.

 


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivan 05.09.2010

    Imam 32 godine i izgubio sam potpuno želju za seksom. Inače, ostavila me je devojka pre 4 godine i udala se za drugog. Slađe mi je da gledam porniće, nego da imam seks sa bilo kakvom devojkom. Slaba mi je erekcija, pa me zanima da li to može da bude depresija ili je od alkohola i marihuane. To upražnjavam svaki dan, naročito noću. Šta da radim?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde