Kako doživeti orgazam?

Glavna tema svetskih kongresa urologa i ginekologa poslednjih godina je da sve veći broj žena ne može da doživi orgazam!

Procena ovih stručnjaka i seksologa je da čak od 50 do 70 odsto žena ima problem da doživi vrhunac. Međutim, samo pet odsto dama najveće seksualno zadovoljstvo nema zbog nekog fiziološkog problema, a u 95 odsto slučajeva - razlog je psihološke prirode.

Prema rečima urologa dr Aleksandra Miloševića, dok će muškarci koji imaju problem sa impotencijom potražiti pomoć stručnjaka, lepši pol će se teže odlučiti da to što nema orgazama nazove problemom i zatraži pomoć.

"Nedostatak orgazma u seksualnom odnosu žene nadomešćuju raznim drugim stvarima i zato problem ne izlazi na videlo. One se se samozadovoljavaju, ili potraže zadovoljstvo na drugom mestu. Uzroci što ona ostaje bez orgazma mogu da budu medicinski - seksualna disfunkcija, bolni odnos, ali su mnogo češći psihički uzroci i nerazumevanje sa partnerom", kaže za "Večernje novosti" dr Milošević.

Sudeći po mnogim studijama koje su rađene na temu muško-ženskih odnosa, glavni krivac za manjak vatre u krevetu je nerazumevanje partnera. Tako je, recimo, prvi parametar privlačnosti za muškarca - ženska lepota, dok je lepota muškarca na listama dama tek na sedmom mestu. Osim toga, u proseku žena želi da ima odnose jednom do dva puta nedeljno, a muškarac deset puta.

"Ključni je problem u komunikaciji. Međutim, postoje slučajevi kada žene imaju dispareuniju, bolan odnos. Može da ima i neku vaginalnu anomaliju. Ipak, važno je da kada ima problem da doživi orgazam, žena obavezno konsultuje urologa, ginekologa, a zatim i psihologa, jer je svaki seksualni problem i psihosomatski. Čak i kada je samo organski uzrok u pitanju, nadogradnja je psihološka. I muškarci i žene imaju probleme, međutim, zasada po pomoć dolaze uglavnom samo muškarci", kaže dr Milošević.

Specijalista za medicinsku psihologiju, psihoterapeut, seksolog Zoran Stojanović kaže da ne postoje frigidne žene, ni impotentni muškarci, već samo takve situacije. On tvrdi da je glavni uzrok što danas sve više žena nema orgazam, poremećeni muško-ženski odnosi i potreba lepšeg pola da se neprestano bori i izjednači sa muškarcima.

"Izgubila se ona iskonska razlika između polova. Loše vaspitanje i poremećeni stavovi su uzeli danak. Od 1961. godine, kada su počele borbe za ženska prava, grade se generacije muškarača. Transeksualnih žena. To su žene koje žele da postanu muškarci, one više neće da budu žene. Zato nemaju orgazme. One ne žele da vode ljubav, one žele da imaju muški polni organ, da budu muškarci", kaže Stojanović.

On dodaje da će ovim tempom muškarci iščeznuti, da dame sve vreme biju bitku za poslovnu karijeru, da što bolje izgledaju, a u međuvremenu im izostaje ono najvažnije - zadovoljstvo u braku i porodici. Naravno, i u seksu. Istovremeno je sve više impotentnih muškarca.

"Orgazam je vrhunac seksa, ali do njega vode poštovanje, dodirivanje, eros, pa strast. Kada žena zna da ima voljeno biće pored sebe, želi da mu se da i primiće ljubav i zadovoljstvo", objašnjava Stojanović.

Najnovija istraživanja su pokazala da se žena najseksipilnije oseća u 34. godini - tada je najzrelija, ima najviše samopuzdanja, zna šta hoće, šta da traži i kako da to dobije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Mica 06.02.2016

  Muškarci misle samo na sebe i neće da se trude a žene nažalost i to gledaju "sama sam kriva"?! Njima je lepo i uvek je "izvini duso" uh ovo je bilo dobro. . .


 2. Krishna 16.07.2012

  Povodom ženskog orgazma postoji više fantastičnih, skoro misterioznih stvari koje me fasciniraju: prva je što žena može savršeno da ga odglumi, da učini onome s kojim vodi ljubav (ako je ljubav) da se ne oseća kao totalni kreten i nesposobnjaković (ponekad i da sebi skrati muke); druga stvar je što neke žene orgazam zamenjuju sa prijatnošću, pa se recimo u pedesetoj sete da su sve vreme živele u pogrešnom ubeđenju da su imale orgazam, kad ono nisu; treća što ga češće dožive onanišući nego kad su u akciji čovek-na-čoveka, odnosno ženu; četvrta što je u poslednjih dvadesetak godina do tog famoznog orgazma stalo više muškarcima nego ženama (bar po tome koliko o njemu misle, pričaju, delaju); peta što neki kvalitet seksa uopšte ne ocenjuju po broju ili po dužini ženskog orgazma, ili po ta oba kriterijuma; peta a najslađe u svemu je što je dečak u jednoj beogradskoj školi, na času seksualnog vaspitanja dalekih devedesetih, kad je trebalo da postave pitanja, ovako formulisao svoju dilemu: „Je l‘ se taj vrhunac zove orgazam ili organizam?


 3. Irena 01.04.2012

  Ako je procenat necega od 50 - 70 posto to znaci da je ta grupacija normalna i ja to ne bih nazvala poremecajem. Verovatno je to priroda tako udesila. Deluje mi skroz u skladu sa zenskom prirodom. Svet bi verovatno bio drugaciji da je i zeni seks i orgazam toliko bitan koliko i muskarcu. Retko dozivim orgazam ali uzivam u seksu i to mi je potpuno normalno.


 4. Jovana Matic 25.02.2009

  Odlican tekst, ali ja se bas tu ne pronalazim Volim svog partnera, ali nikako ne mogu da dozivim orgazam. Mnogo mi je lepo sa njim i jedva cekam da budemo zajedno. On bez problema dozivljava orgazam...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde